1. vorige
  2. volgende

De Raad van commissarissen bij Seafood Industries Suriname (SIS)

PARAMARIBO - De Raad van commissarissen bij Seafood Industries Suriname (SIS), een dochteronderneming van de Sail, en vicepresident (vp) Ashwin Adhin liggen op ramkoers. Een algemene vergadering van aandeelhouders die donderdag gehouden zou moeten worden, dreigt het escalatiepunt te worden tussen de partijen. De inzet: de positie van Vincent Adhin als directeur van SIS die door de raad op non-actief is gesteld. Hij is de jongere broer van de vp die wil dat de raad terugkomt op haar besluit. 

De SIS werd in 1998 opgericht toen bleek dat Sail in feite aan de grond zou lopen, toen werd duidelijk dat de marinegarnalen schaars werden. De aandeelhouders zijn Sail en het particuliere bedrijf Namoona. De dochtermaatschappij richt zich op de seabob-garnalen die worden aangeleverd aan de Sail voor export, terwijl Sail ook een aantal wal-faciliteiten levert. Het bedrijf is sinds de oprichting geleid door Rudy Soeridimedjo tot hij in 2015 om 'politieke redenen' moest opstappen. Adhin stapte in zijn schoenen en kort hierop was voor de RvC de beer los. Het geruzie begon reeds met de arbeidsovereenkomst die om verschillen van inzicht nog steeds niet is getekend. Nu wordt Adhin niet alleen malversaties verweten, maar ook dat hij zonder afstemming met bedrijfsgegevens naar de pers is gestapt. Daarnaast zou er ook een verslechterende relatie met het personeel zijn.

Voorts zou Adhin weinig hebben gedaan aan voorbereiding op een bezoek van de Food Veterinary Office (FVO) van de Europese unie deze maand. De FVO-inspectie is bepalend voor de levering van visproducten aan de EU. Op grond van deze zaken is Adhin per 17 november op een zijspoor geplaatst. Het ingrijpen van de raad was tegen het zere been van de vp die op 20 november de directeur van Sail, Hans Charman, op non-actief stelde. Charman is, gezien zijn functie, ook lid van de RvC bij de SIS. Hij zou volgens de vp niet hebben meegewerkt aan de totstandkoming van jaarrekeningen. Ook zou de vp malversaties door hem gepleegd "ten ore zijn gekomen". Directeur van Namoona en president-commissaris van de Sail, Pralad Sewdien, kreeg een brief van de vp, waarin hij zijn maatregelen heeft vervat.

Sewdien werd ook opgedragen om op 21 november een raadsvergadering te houden, waarop de besluiten van 16 november en de op non-actiefstelling van Vincent Adhin moesten worden teruggedraaid. Dit gebeurde echter niet, waarop de vp weer in de pen klom. Nu om te eisen om de AvA donderdag uit te schrijven. Maar ook om te wijzen op de consequentie van de ontheffing van Charman. "Thans vertegenwoordigt ondergetekende de NV Sail in en buiten rechten", brengt de vp Sewdien aan het verstand. Naar de redactie verneemt is de kans klein dat de AvA vandaag wordt gehouden, omdat Sewdien ook op de laatste brief niet heeft gereageerd.
  1. sail 8
  2. adhin 7
  3. raad 4
  4. sis 4
  5. november 4