1. vorige
  2. volgende

Suriname kan 4

PARAMARIBO - Suriname kan 4,5 miljard US dollar op jaarbasis verdienen, door drie procent van het water dat nu wordt afgevoerd naar zee (151 miljard kubieke meter), te exporteren naar landen in de regio met een drinkwaterprobleem. Mogelijke afzetmarkten zijn Antiqua, Haïti, Barbados Bahama’s, St Kitts & Nevis. 

Suriname heeft veel zoet water per hoofd van de bevolking beschikbaar, namelijk 228.000 kubieke meter. In de Bahama's is dat slechts 57 kubieke meter. 

Deze cijfers werden dinsdagavond gepresenteerd door John Goedschalk, directeur van Conservation International op een discussieavond van het Waterforum Suriname. Goedschalk toonde aan dat Suriname vrij "makkelijk" geld kan verdienen met de verkoop van deze natuurlijke hulpbron. "Het wordt steeds duidelijker dat ontzilting en waterbesparing geen oplossing zijn. De oplossing is dus dat landen met veel water gaan verkopen leveren aan landen met een tekort."

Toch zijn er ook nadelen, waarschuwde hoogleraar klimaat en water Sieuwnath Naipal.  "Al dat water dat we nu de zee inlozen is onder andere van invloed op de visstand. Het is een onderdeel van een ecosysteem. En daar mag je niet mee experimenteren." Een ander bezwaar dat naar voren kwam is dat er in Suriname nog steeds teveel mensen zijn die niet over goed drinkwater beschikken, zei Alwin Linger, onderdirecteur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). "Het is een lastige discussie als je weet dat we in Goede Verwachting mensen niet meer dan een openbare tapkraan of een erfkraan kunnen aanbieden.''

 
  1. suriname 5
  2. water 5
  3. kubieke 3
  4. meter 3
  5. landen 3