1. vorige
  2. volgende

Toestel Air Algerie vermist

Een toestel van de nationale luchtvaartmaatschappij van Algerije wordt vermist. Air Algerie heeft 50 minuten nadat het vliegtuig vandaag was opgestegen in Ouaguadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, het contact verloren met vlucht AH5017. Aan boord zijn 116 mensen, 110 passagiers en zes bemanningsleden.

Algerijnse media en de Chinese CCTV melden dat het toestel zou zijn neergestort in Niger. De route die vlucht AH5017 nam naar Algiers, door de Sahara, bestempelen Amerikaanse autoriteiten als ‘zeer risicovol’. De VN-missie in Mali en de Franse soldaten in het gebied gaan proberen om het vermiste toestel te vinden. Volgens BBC-journalist Alex Duval Smith zeggen de VN-troepen in Mali dat ze vermoeden dat het toestel tussen Gao en Tessalit, in het noordoosten van het land, naar beneden is gekomen. Het gebied dat naar de Algerijnse grens leidt is enorm en is dunbevolkt, heeft brigadegeneraal Koko Essien, die leiding geeft aan de VN-troepen, laten weten. ’s Nachts was er slecht weer in het gebied. Ook gewapende troepen zijn actief in het gebied.

Het toestel is van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Swiftair, die heeft laten weten dat het om een MD83 gaat. De luchtvaartmaatschappij is er niet in geslaagd contact te leggen met het toestel. Persbureau AFP zegt dat het vliegtuig niet ver van de Algerijnse grens was toen de bemanning werd gevraagd om een omweg te maken vanwege slecht zicht en het gevaar dat ze zou botsen met een toestel op de route Algiers-Bamako. Het contact zou na de koerswijziging zijn verloren. Vlucht AH 5017 vliegt vier keer per week de route Ouagadougou-Algiers.

In februari nog crashte een een militair vliegtuig, een Hercules C-130, in Algerije door slechte weersomstandigheden. Het ongeluk heeft 77 mensen het leven gekost, één inzittende overleefde de ramp. Precies een week geleden is een Boeing 777 van Malaysia Airlines neergestort in een door rebellen bezet gebied in Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om. En woensdag, gisteren, zijn er 48 doden gevallen nadat een Taiwanees toestel een noodlanding had gemaakt.

  1. toestel 8
  2. gebied 5
  3. luchtvaartmaatschappij 3
  4. vliegtuig 3
  5. contact 3