1. vorige
  2. volgende

Presidentskandidaat sanders wil politie chicago doorlichten


Na diverse andere politici vraagt ook de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders om een justitieel onderzoek naar handelingen bij de politie van Chicago.

Sanders eist echter ook het aftreden van elke functionaris die heeft meegeholpen bij het geheimhouden van onzuivere praktijken rond het vrijgeven van de video waarop het doodschieten van Laquan McDonald staat.

McDonald werd in 2014 met 16 schoten gedood door politieman Jason van Dyke. Op de video, die pas vorige week op bevel van een rechter werd vrijgegeven, is te zien dat McDonald geen enkel gevaar opleverde voor de agent en zelfs van hem wegliep toen hij werd neergeschoten.

Van Dyke werd ook pas vlak voor het vrijgeven van de video aangeklaagd voor moord. Het was de eerste keer ooit in 35 jaren dat een agent in Chicago hiervoor werd aangeklaagd.

Eerder hadden ook Hillary Clinton en een aantal andere politici gevraagd om een onderzoek van Justitie naar de politie van Chicago. Onder burgemeester Rahm Emanuel doodde de politie van Chicago meer burgers dan welk korps ook in een grote stad.

  1. chicago 4
  2. politie 3
  3. video 3
  4. mcdonald 3
  5. politici 2