1. vorige
  2. volgende

Suriname moet nuchter blijven over hulp China

PARAMARIBO, 25 jul – Suriname mag vooral niet te hard van stapel lopen als het aankomt op hulp van China. De miljarden die Suriname en de rest van de regio worden voorgehouden, liggen bepaald niet voor het grijpen. Dit stelt fiscaal expert Roy Shamnarain.

Tot de grootste obstakels kan de administratieve voorbereiding gerekend worden. Die kan een heuse uitdaging blijken. “Paramaribo kan zich liever eerst focussen op het schrijven van goede projecten, omdat anders toch niet aan het Chinese geld gekomen mag worden. Anderzijds moet zorgvuldig nagegaan en afgewogen worden in welke sectoren wel of geen Chinese investeringen gewenst zijn”, zegt Shamnarain tegenover de Ware Tijd.

Dat kan nog een hele klus blijken. President Desiré Bouterse zei onlangs nog dat het schrijven van projecten een knelpunt is. De regering beschikt nauwelijks over kader. Ook kan niet behoorlijk worden ingespeeld op specifieke eisen van donoren en kredietverschaffers. Shamnarain waarschuwt voor al te zeer schurken tegen China aan. “Ik ben niet tegen China of Chinese investeringen, maar als land moet je op de eerste plaats kijken naar je eigen belang. Anders wordt de ene kolonisator simpelweg vervangen door de andere.

  1. china 3
  2. shamnarain 3
  3. chinese 3
  4. paramaribo 2
  5. suriname 2