1. vorige
  2. volgende

Franse importeurs mijden Surinaamse papierwinkel

PARAMARIBO, 2 apr – Suriname loopt flink wat commissie mis vanwege zijn bureaucratie. Hoewel importeren in buurland Frans Guyana goedkoper is via Suriname, mijden de Fransen Paramaribo. Bij NV Havenbeheer wordt erom getreurd.

Als de Fransen het rechtstreeks importeren zeker dertig procent duurder vinden, moet daarop worden ingespeeld. Maar daar steekt de bureaucratie dus een stevig stokje voor. “De douane formaliteiten waar de ondernemer aan moet voldoen, zijn frustrerend”, zegt Havenbeheer-functionaris Raymond Ford tegenover de Ware Tijd. Als toezichthouder op behoorlijke import- en exportstromen, ziet Havenbeheer Suriname zichzelf in de vingers snijden. Een deel van de waarde van het importgoed zou anders op gestreken kunnen worden.

Onder de omstandigheden nu lukt het niet. De importeur moet eerst een deposito storten voor het opslaan van zijn goed. “Ook moet hij naar het ministerie van Handel & Industrie om papierwerk in orde te maken en dat duurt lang, terwijl het in feite helemaal geen activiteit is die van belang is voor Suriname. Het betreft geen import maar doorvoer”, aldus Ford. Over je eigen ruiten stuk slaan gesproken. Onvoorstelbaar amateurisme in een periode van ‘economische diplomatie’ en ‘gebruik maken van het gegeven dat je grenst aan Europa.’

  1. suriname 4
  2. havenbeheer 3
  3. paramaribo 2
  4. bureaucratie 2
  5. importeren 2