1. vorige
  2. volgende

Aruba arresteert voor VS Venezolaans topfiguur

Oud-generaal Hugo Carvajal (54), voormalig hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst, is donderdag opgepakt in Aruba. De autoriteiten op Aruba melden dat dit op verzoek van de Verenigde Staten is gebeurd. Carvajal staat al bijkans zes jaar op de zwarte lijst voor drugshandel en steun aan de Colombiaanse terreurbeweging Farc. Carvajal is een topfiguur in het machtscentrum van Venezuela.

Carvajal was vertrouweling en een van de topadviseurs van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez. Hij was van 2004-2011 chef van de inlichtingendienst en onderhield nauwe banden met Farc. Hij wordt beschuldigd van onder andere drugsexport naar de Verenigde Staten. President Nicolás Maduro heeft hem enkele maanden geleden benoemd tot consul op Aruba. Intussen is de arrestatie scherp veroordeeld door Venezuela. De Nederlandse regering heeft zich nog niet publiekelijk uitgelaten in deze kwestie.

Venezuela eist dat de diplomaat onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld en noemt de aanhouding illegaal. Het zou hier om een ernstige schending van het internationale recht gaan. Aruba meent dat zijn diplomatieke paspoort hem niet onschendbaar maakt, omdat hij officieel nog niet is aangemeld als consul van Venezuela.
  1. carvajal 4
  2. aruba 4
  3. venezuela 4
  4. hugo 2
  5. venezolaanse 2