1. vorige
  2. volgende

Het overgrote deel van de studenten die een lening heeft bij de Nationale

PARAMARIBO - Het overgrote deel van de studenten die een lening heeft bij de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB) doet het goed op school. Momenteel hebben veertienhonderd studenten van het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEKUS) een lening. Het ligt in de bedoeling om ook andere opleidingen op te nemen in het systeem.  

Het NOB heeft in 2009 een fonds in het leven geroepen om studenten financieel bij te staan door het verstrekken van leningen. De studenten die in aanmerking komen voor een lening, moeten na hun studie het geld terugbetalen tegen een rente van vier procent per jaar.

"Bijzondere studenten worden wel beloond door onder andere de rente kwijt te schelden", zegt Sharita Sahadew, hoofd financiële administratie tevens coördinator studiefonds financiering. Studenten die slecht presteren, hun Surinaamse nationaliteit opgeven, veranderen van studierichting, geen bewijs van inschrijving overleggen, geen cijferlijst indienen of afgeschreven worden, lopen het risico dat de lening wordt stopgezet. De NOB biedt pakketten tussen de SRD 225 en de SRD 875 per maand. De eerste lening werd gegeven op 14 augustus in 2009.
  1. studenten 6
  2. lening 5
  3. nob 3
  4. rente 2
  5. srd 2