1. vorige
  2. volgende

Roy George wil Surinaams voetbal ondersteunen

De Surinaamse topvoetballer van weleer Roy George, heeft woensdagavond op uitnodiging een vruchtbaar gesprek gehad met de SV Transvaal over samenwerking en ondersteuning van het Surinaamse voetbal. George die in Nederland woont, was in de jaren zeventig aanvoerder van topclub Robin Hood en hij heeft ook als aanvoerder van de nationale voetbalselectie gefungeerd. Verder was hij meermalen aanvoerder van het Caribisch voetbal elftal.

Het was een gezellig samenzijn met onder andere Transvaal voorzitter Mark Karg en assistent team-manager Ricardo van Hetten. Verder waren bij het gesprek ook aanwezig de oud-internationals Wiene Schal, Wensley Bundel, Ortwien Pinas en Johan Leisberger. Allen benadrukten de noodzaak om ervaring te combineren met transparant leiderschap en visie, alsook het hebben van een goed beleidsplan dat als richtsnoer kan dienen. Er moeten ook voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. De Transvaal voorzitter zei zich sterk te zullen maken voor een 'Hall of Fame' waarbij wij onze grote voetballers blijvend kunnen eren. Hij greep terug naar de jaren waarin Suriname meervoudig de Concacaf titels binnenhaalde, en het feit dat Robin Hood viervoudig semi-kampioen van de Concacaf is geworden.

Waardige plaats geven
George heeft een bezoek gebracht aan het André Kamperveen stadion waar hij zoveel mooie momenten heeft meegemaakt. Wat hij daar aantrof was een trieste en troosteloze aanblik. “Jammer, mijn hart bloedt,” verzuchte hij. Trainer Wensley Bundel van Transvaal gaf aan dat alleen de ervaren spelers weten wat er in een jongen omgaat. “Soms zijn de sociale omstandigheden thuis niet rooskleurig en dan moet je daarop kunnen anticiperen,” zegt hij. Oud-speler Johan Leisberger was zichtbaar ontroerd door deze ontmoeting. “Niemand kijkt meer naar ons om", we zijn een vergeten groep terwijl we een bijdrage hebben geleverd en nog steeds kunnen leveren.” Het experiment binnen Transvaal is goed aangeslagen om oud internationals een waardige plaats binnen de club te geven en actief te betrekken bij de wederopbouw van de club. Karg zegt dat verjonging en vernieuwing een must is, maar dat zal hand in hand moeten gaan met de begeleiding van de ervaren spelers. “Scolari dacht ook dat hij de Copa America en de Confederation Cup had gewonnen en dus ook de WK-titel kon binnenhalen zonder vedettes. Kijk wat hem overkomen is".

Er zijn afspraken gemaakt met George dat hij andere oud internationals in Nederland zal interesseren om een soort 'netwerk' te vormen om het Surinaamse voetbal te ondersteunen, waarbij direct gedacht is aan onder andere de voetbal dribbelaar van weleer Errol Emanuelson. Hoe de ondersteuning van de in Nederland wonende oud internationals eruit zal zien, zal in de komende periode worden uitgewerkt. Behalve aan Transvaal heeft George ook steun toegezegd aan Robin Hood.
  1. transvaal 6
  2. george 5
  3. oud 5
  4. voetbal 4
  5. internationals 4