1. vorige
  2. volgende

Cristina Fernández de Kirchner president af

Cristina Fernández de Kirchner heeft op de laatste dag van haar presidentschap, een borstbeeld onthuld van haar man wijlen Nestor Kirchner. (Foto: AFP) Cristina Fernández de Kirchner heeft afstand gedaan van het presidentschap in Argentinie. Ze weigert echter om een ceremonie bij te wonen waarbij ze het presidentschap moet overdragen aan haar opvolger Mauricio Macri.

De uitgaande linkse leider en de centrumrechtse president-elect zijn het niet eens over de plaats waar de ceremonie moet worden gehouden. Fernández de Kirchner heeft woensdag met een emotionele toespraak afscheid genomen van een grote menigte van haar aanhangers. Ze heeft er bij de mensen op aangedrongen de straat op te gaan als ze zich verraden voelen door de nieuwe centrumrechtse regering.

Macri legt vanmiddag zijn ambtseed af voor wetgevers in het parlement. Na zijn inaugurele rede, reist hij naar het presidentieel paleis, waar hij de presidentiële sjerp en baton zal ontvangen. Fernández de Kirchner had erop aangedrongen dat de overdracht ook zou plaatsvinden in het parlement, waar haar partij de meerderheid heeft. Ze zei dat zij en haar man Nestor Kirchner, van wie zij het presidentschap overnam, de symbolen van macht in het parlement hadden ontvangen. Macri zou die traditie dan ook moeten volgen.

De president-elect betoogt dat volgens het presidentieel protocol, de overdracht moet worden gehouden in het presidentieel paleis, zoals dat het geval was vóór 2003. Lokale media melden dat het besluit van Macri waarschijnlijk niet alleen is gedreven door de traditie, maar ook door een bezorgdheid dat aanhangers van Fernández de Kirchner ceremonie in het parlement zouden kunnen verstoren.Assistenten van Macri zeggen dat zij vreesden dat haar partij de zaal zou vullen met haar keiharde supporters.

Geïrriteerd door Macri’s aandringen, heeft Fernández de Kirchner aangekondigd dat ze beide ceremonies helemaal overslaat. Macri’s partij heeft op haar beurt rechterlijke bevestiging gezocht dat het zittingstermijn van Fernández de Kirchner woensdagmiddernacht is geëindigd. Als gevolg hiervan is de macht tijdelijk overgedragen aan parlementsvoorzitter Federico Pinedo, die gedurende 12 uren tot de inauguratie van Macri handelt als hoofd van de staat.

Fernández de Kirchner en Nestor Kirchner zijn in de afgelopen 12 jaar aan de macht geweest in Argentinië. In zijn inaugurele rede, wordt verwacht dat Macri oproept tot eenheid en verzoening. De conservatieve politicus erft niet alleen een natie die verdeeld is in voor- en tegenstanders van Fernández de Kirchner, maar wordt ook opgezadeld met een groot aantal economische problemen.

Officiële cijfers suggereren dat de inflatie staat op bijna 15%, maar onafhankelijke analisten rekenen een veel hoger cijfer, bijna 25%. Argentinië heeft zwaar te lijden onder de daling van de grondstoffenprijzen en daling van de deviezenreserves, waardoor het aantrekken van buitenlandse investeringen moeilijk gaat. Het land heeft voor de tweede keer zijn schulden vorig jaar niet betaald in een geschil met hedge funds.

  1. kirchner 12
  2. fernandez 9
  3. macri 7
  4. presidentschap 4
  5. parlement 4