1. vorige
  2. volgende

De vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali heeft zaterdag de tweede zwarte doos

BAMAKO - De vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali heeft zaterdag de tweede zwarte doos van het verongelukte vliegtuig van Air Algérie gevonden. Minusma, dat onder leiding staat van de Nederlander Bert Koenders, heeft deskundigen, bergingswerkers en bewakers naar het rampterrein gezonden. 

Volgens de vredesmacht ligt het wrak van het neergestorte toestel op de grens van de Malinese regio's Mopti en Gao. In Gao is een contingent Nederlandse militairen gelegerd. Twee Nederlandse Apache-helikopters beschermen de blauwhelmen, de forensisch onderzoekers en het medisch personeel dat naar de rampplek is gezonden.

Koenders betuigde de landen die bij de ramp burgers verloren vrijdag zijn medeleven. Vooral Frankrijk is zwaar getroffen. Bijna de helft van de 118 inzittenden van het passagiersvliegtuig was Frans.

Het slechte weer boven Mali werd het vliegtuig donderdag waarschijnlijk fataal. De Franse president François Hollande sluit echter geen enkele theorie over de toedracht van de ramp uit. De vlucht was vertrokken uit Burkina Faso, maar verdween al snel van de radar. Kort voordat het contact verloren werd vroegen de piloten nog om een andere route om enkele zware buien te ontwijken. (AP)
  1. vredesmacht 2
  2. mali 2
  3. vliegtuig 2
  4. koenders 2
  5. gezonden 2