1. vorige
  2. volgende

Personen die beweren erfgenamen van vier plantages in Para te zijn

PARAMARIBO - Personen die beweren erfgenamen van vier plantages in Para te zijn, lijken hier geen bewijsstukken voor te hebben. Het tracé van het eerste gedeelte van de highway Paramaribo-Zanderij loopt gedeeltelijk door deze plantages. Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) wil het gedeelte waar de weg moet komen, kopen of door schenking verkrijgen. 

"Je kan wel zeggen dat de plantages van je voorouders zijn geweest, maar de mensen lijken geen documenten te hebben". Woorden van RGB-minister Steven Relyveld zaterdag tegenover de Ware Tijd in Para tijdens de Redi Doti prisirie dey.

Het ministerie heeft eerder gesprekken gevoerd met personen die menen mede-eigenaren van de plantages te zijn, maar juridisch kunnen ze het nog niet aantonen. Het gaat om de plantages Leeuwenberg, Welgelegen, Zwitsersgrond en Nieuw Door die liggen tussen Afobakaweg (afslag Powakka) en Zanderij. De terreinen grenzen aan elkaar en het deel van het tracé dat door de plantages loopt, is ongeveer zes kilometer. Terwijl het hele tracé meer dan 10 kilometer lang is.

Hoewel RGB geen overeenstemming heeft bereikt met mogelijke erfgenamen van de plantages, zal dat de werkzaamheden van de aanleg van de snelweg niet stagneren. Relyveld ziet graag dat de mensen het algemeen belang van de highway inzien. Bovendien zullen de plantages ontsloten worden, waardoor deze tot ontwikkeling gebracht kunnen worden.

Het officiële startsein van de aanleg van de snelweg heeft medio december 2013 plaatsgevonden. De overheid had gedacht dat het tracé over domeingrond zou lopen, maar het blijkt nu dwars door de plantages heen te gaan.
  1. plantages 9
  2. trace 4
  3. rgb 3
  4. paramaribo 2
  5. personen 2