De Saara is in de jaren zestig ontstaan en opgericht door voornamelijk Braziliaans-Libanese en Syrische handelaren. Het groeide als snel uit tot de plek voor de gewone bevolking om kleding te kopen. Voor weinig geld schaf je hier een nieuwe garderobe aan. Een van de eigenaren begon met mij over het Midden-Oosten conflict en vertelde hoe blij hij was dat de Braziliaanse president Rousseff de Braziliaanse ambassadeur in Israël had teruggeroepen. "Het kan toch niet wat daar gebeurt. Wij leven hier in Brazilie vreedzaam. Mijn opa komt uit Libanon, maar mijn buren zijn joods. Die vinden het ook vreselijk dat er zoveel geweld wordt gebruikt tegen gewone burgers en kleine kinderen.''
Ik hou wel van die tegendraadse opstelling van Brazilië als het gaat om het Midden-Oosten conflict. Terwijl de meeste westerse landen en de VS een pro-Israël houding aannemen, kijkt Brazilië anders naar de zaak. Het land erkende Palestina als een van de eerste landen, en toen in 2011 Amerika Libië binnenviel, verzoorzaakte dat heftige protesten in Brazilië.
De Braziliaanse opstelling is niet vreemd, want veel Brazilianen hebben Libanese, Syrische en Palestijnse roots. Ook in de politiek en op regionale bestuursfuncties zijn veel Brazilianen met met Arabische voorouders. De vorige burgemeester van Sao Paulo, Gilberto Kassab bijvoorbeeld, heeft Syrische roots, en de huidige burgemeester van deze metropool heeft Libanese voorouders.
Tegelijkertijd is een groot deel van de economische macht in Brazilië in handen van Braziliaanse joden. Het verklaart een andere visie op de situatie en daarmee geeft Brazilië als wereldmacht een ander signaal af, en zou het land in dit conflict misschien wel eens een grotere rol kunnen spelen dan tot nu toe is gebeurd. "Wij zijn uiteindelijk opgegaan in het Braziliaanse volk", legde de winkelier met de Libanese roots mij uit. "Net zoals mijn joodse buren. En dus zijn we landgenoten in plaats van vijanden."