1. vorige
  2. volgende

Behoeftigen doen vaker dan men denkt een beroep op het ministerie van Sociale

PARAMARIBO - Behoeftigen doen vaker dan men denkt een beroep op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Er wordt gretig gebruik gemaakt van de gereserveerde budgetten voor de beleidsmaatregelen 'Medische Hulpmiddelen' en 'Acute Noodsituaties'. Vandaar dat de begrote bedragen reeds in het eerste half jaar haast op zijn. Dit blijkt uit een voorlopig overzicht die de onderdirecteur Algemeen Maatschappelijke Zorg, Ghamie Nawikromo, heeft gepresenteerd aan de Ware tijd. 

De voorzitter van de vaste commissie van Sociale Zaken in De Nationale Assemblee, Marinus Bee, hoopt dat het ongefundeerde verwijt naar het ministerie met de presentatie van deze cijfers uit de wereld wordt geholpen. Bee maakt zich sterk voor verruiming van het bedrag voor 'Acute Noodsituaties' die momenteel SRD 500.000 bedraagt.

Het budget van de afdeling Algemeen Maatschappelijke Zorg (AMZ) van SoZaVo die belast is met het ledigen van sociale noden isafgeslankt naar iets minder dan SRD 20.000,-.Van het bedrag voor Acute Noodsituaties is er het eerste half jaar al SRD 381.373,65 uitgegeven. Het resterende deel bedroeg tot en met juni SRD 118.626,35. Te oordelen naar het restant blijkt dat tussen juni en heden veel sociale gevallen zijn geholpen. Aan acute dood is bijkans SRD 140.000 uitgegeven, terwijl het resterende deel naar begrafeniskosten ging.

Het ministerie vond het nodig dit overzicht vrij te geven, nadat behoeftigen zich in de media hadden beklaagd dat SoZaVo naar willekeur personen helpt. Ook parlementariërs van de vaste commissie van SoZaVo riepen het ministerie op een transparant beleid te voeren. Het begrote bedrag van SRD 261.000 voor  Medische Hulpmiddelen bedroeg per eind juni SRD 161,315.51. Binnen een maand bleef van dit bedrag slechts SRD 26.885,90 over.
  1. srd 8
  2. ministerie 4
  3. sociale 4
  4. sozavo 4
  5. acute 4