1. vorige
  2. volgende

Argentinië uren verwijderd van ingebrekestelling

De Argentijnse minister van Economie gaat vandaag weer onderhandelen in een laatste wanhopige poging om te voorkomen dat het land in gebreke wordt gesteld zijn schulden te voldoen. Beleggers eisen een volledige uitkering van US$ 1,3 miljard van de obligaties die zij bezitten. Tot gisteravond laat was er geen overeenkomst bereikt tussen partijen.

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat de schulden woensdagavond moeten worden betaald als er geen overeenkomst is bereikt. In Buenos Aires zijn velen sceptisch dat er een akkoord zal zijn.

De schuldeisers zijn Amerikaanse hedgefondsen (waarborgfondsen) die schulden goedkoop hebben gekocht tijdens de moeilijkste periode van Argentinië. Ze hebben er nooit mee ingestemd om de schulden te herstructureren. De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner noemt ze gieren en beschuldigt hen ervan misbruik te hebben gemaakt van de schuldproblemen van Argentinië om grote winsten te maken.

Dilemma
De Argentijnse regering zit in een dilemma. Als zij deze aanhoudende schuldeisers betalen, zit het er dik in dat andere obligatiehouders die hebben ingestemd om tot 70 procent minder te ontvangen dan waar ze recht op hebben, ook volledige terugbetaling zullen eisen. Voor veel mensen in de straten van Argentinië zijn de schuldproblemen van het land te ingewikkeld om te begrijpen. Wat ze wel kennen zijn de twee woorden ‘fondos buitres’ (gierfondsen). Velen zeggen dat Argentinië al eerder in gebreke is gesteld en dat het opnieuw zal gebeuren.

Het land werd eind 2001 in gebreke gesteld, met het gevolg dat de bevolking enorme bedragen aan spaargelden verloor. De regering ging er toe over bankrekeningen gedeeltelijk te bevriezen en konden de mensen niet aan hun geld komen. Toen dat uiteindelijk wel kon, was het geld gedevalueerd.

Recessie
De centrale bank van Argentinië bezit nu US$ 29 miljard aan deviezenreserves. Aan obligatie-houders die in 2005 bereid waren 70 procent van hun vordering op het land kwijt te schelden moet US$ 832 miljoen aan rente worden betaald. Zeven procent van de schuldeisers is niet meegegaan met die schuldenregeling. Voor houders van nieuwe obligaties moet vandaag US$ 539 miljoen aan rente worden betaald. Als alle obligatie-houders hun deel opeisen, is dat bedrag gelijk aan de totale deviezenreserves van het land.

Economen verwachten dat de Argentijnse economie bij wanbetaling in een recessie verzeilt raakt. Als gevolg daarvan zal de Argentijnse peso hoogstwaarschijnlijk flink dalen en zal de inflatie enorm toenemen. Maar dit alles is speculatie. Met slechts een paar uur te gaan, zijn er nog geen beslissingen genomen en is het allemaal nog praten.

De details van wat er is besproken, zijn nog onduidelijk. Maar volgens de Argentijnse manier van onderhandelen, zullen de gesprekken zeker tot een uur voor de deadline doorgaan.

  1. argentijnse 6
  2. land 5
  3. argentinie 5
  4. schulden 4
  5. gebreke 3