1. vorige
  2. volgende

Newmont beslist: Merian goudmijn komt

De Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont heeft een positief besluit genomen over het Merian goudproject in Oost-Suriname. Er komt een goudmijn waarin Suriname voor 25% zal deelnemen. Newmont had eerder meegedeeld aan de regering dat er meer tijd nodig was om zaken op een rijtje te zetten. Beloofd was dat uiterlijk het tweede kwartaal de knoop zou worden doorgehakt. Zojuist heeft Newmont dit besluit bekendgemaakt.

In de eerste vijf jaar worden de productiekosten van het mijnen geschat tussen de US$ 750 en US$ 850 per ounce (28,3 gr). De nieuwe mijn zal naar verwachting eind 2016 in productie zijn.

De totale investeringen in de mijn bedragen US$ 900 miljoen tot een miljard dollar. Suriname kan voor 25 procent deelnemen aan het project. Newmont verwacht zijn aandeel in de opzet van de mijn te financieren met zijn beschikbare liquide middelen en verwachte inkomsten.

Merian bevat goudreserves van 4,2 miljoen ounces (120.000 kg). Het gebied zal naar verwachting gemiddeld 300.000 (8.505 kg) tot 400.000 ounces (11.340 kg) goud per jaar produceren tegen concurrerende kosten over een mijn levensduur van elf jaar. Hogere erts kwaliteit in de eerste fasen zal de jaarlijkse productie opvoeren tot gemiddeld 400.000 tot 500.000 ounces (14.175 kg) goud per jaar in de eerste vijf jaar. Hierdoor zal de terugverdientijd worden verkort, schrijft Newmont/Surgold in een persbericht.

"We hebben een efficiëntere aanpak bedacht om het Merian project te ontwikkelen, terwijl we onze leidende rol in veiligheid, technische, sociale en milieunormen handhaven", zegt Gary Goldberg, president en Chief Executive Officer. "Dit besluit is een belangrijke mijlpaal in onze portfolio van het optimalisatie proces - we hebben bijna US$ 800 miljoen afgestoten aan niet-kernactiviteiten, om de volgende generatie van lagere kosten projecten te kunnen financieren.”

Merian zal opereren onder de vlag van Surgold, een volledige dochter entiteit. Initiële ontwikkelingen omvatten verbetering van wegen en het voorbereiden van het kamp, mijn en molen terreinen. Surgold verwacht 2.500 mensen aan werk te helpen tijdens de projectontwikkeling. Bij productie van de mijn zullen 1.300 personen vaste emplooi vinden bij het bedrijf. Het exploitatiegebied van het Merianproject behelst een half miljoen hectare.

  1. jaar 5
  2. newmont 4
  3. merian 4
  4. miljoen 4
  5. besluit 3