1. vorige
  2. volgende

Fikse buien in kleine droge tijd

Een ondergelopen begraafplaats te WanicaVolgens de klimatologische benadering zitten we nu in de kleine droge tijd. “Heel verwarrend gezien de zware regenbuien, die zich vaak genoeg in de afgelopen periode voordoen. En toch is dat zo”, zegt meteoroloog Roel Oehlers aan Dagblad Suriname. Volgens Oehlers is de definitie van droge tijd dat er meer droge dagen zijn dan natte dagen. Het is beslist niet zo dat het niet gaat regenen in februari en maart. Dus af en toe voor een dag of twee heb je de buien die langskomen. En die kunnen toch wel zwaar zijn op bepaalde plaatsen. Daarna vertrekt hij weer en krijg je minder neerslag en daarna de droge dagen.” Het probleem van de mensen ligt volgens Oehlers in de definitie van droge tijd en denkt men dat het helemaal niet mag regenen, wat volgens hem absoluut niet klopt.
Binnen de droge tijd zelf komen er golven langs, die voor fikse buien kunnen zorgen en dan loopt het terug. “De kleine droge tijd is er tot maart, waarna we in april de grote regentijd krijgen. Het klimaatverschijnsel El Niño is aan het afzwakken. Vandaar dat we meer buien zien. Naarmate dit klimaatverschijnsel verder afzwakt, zullen er meer buien geconstateerd worden.
De gemeten hoeveelheid neerslag van de afgelopen 24 uren is ongeveer 30 mm. Op 24 februari vindt er een geleidelijke afname van de buien plaats. Op sommige plaatsen komen tijdelijk lichte tot matige regenbuien voor. Soms gaan de buien gepaard van sterke windstoten. Aan het eind van de nacht, begin van de morgen, ontwikkelt er nevel in enkele gebieden.

  1. droge 7
  2. buien 6
  3. tijd 5
  4. oehlers 3
  5. dagen 3