1. vorige
  2. volgende

Nickerie eert diamanten en gouden echtparen

In het rijstdistrict zijn de echtparen Dayanath Tewari Jairam (80) en Jamnih Tewari-Sardjoe (75) en Waridjan Tobesari en Marsijem Tobesari-Atrisman gehuldigd voor hun diamanten huwelijksjubileum. Veertien andere koppels zijn beloond voor hun gouden huwelijk.

Onder de gehuldigden is het echtpaar Sontodimedjo-Amatanom, die zijn gouden bruiloft herdacht. Radjimin Sontodimedjo is 74 jaar geleden geboren in het district Saramacca. Zijn vijf jaar jongere vrouw Annie is in Nickerie geboren. Radjimin heeft zijn latere echtgenoot ontmoet tijdens een bazaar van de Claraschool in Nickerie. Het was voor hem liefde op het eerste gezicht. Hij werkte in die tijd in Wageningen en kon alleen in het weekend naar Nieuw Nickerie om zijn Annie te zien die toen op de muloschool zat. Na een gesprek met de ouders van Annie kreeg hij toestemming om zijn vriendin in de weekenden te bezoeken.

Nadat Annie de muloschool erop had zitten, trouwde het jonge paar volgens de Aziatische huwelijkswet. Radjimin herinnert zich dat het precies een week voor de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy was. In dezelfde maand raakte Annie zwanger van hun eerste kind. Toen ze vijf maanden zwanger was ontmoette zij op een donderdag de huwelijksambtenaar. De functionaris zei dat ze maandag bij hem moesten komen voor de huwelijksinzegening. Aangezien het koppel geen getuigen had, vroegen zij twee voorbijgangers om als getuigen op te treden. Het wettelijke huwelijk vond dus plaats zonder dat zij zelf een datum hadden kunnen bepalen.

Annie ging terug naar Nieuw Nickerie om de hulpakte voor onderwijzeres te volgen, omdat ze geen baan had in Wageningen. Met de hulpakte op zak keerde zij terug naar Wageningen waar ze 36 jaar heeft gewerkt als onderwijzeres. Juf Annie zoals ze bekend stond is in 2005 met pensioen gegaan. Haar man Radjimin die als controleur was begonnen bij de Stichting Machinale Landbouwbedrijven, heeft het bedrijf na 36 jaar arbeid verlaten als stafmedewerker bij personeelszaken.

Uit het huwelijk zijn een jongen en een meisje voortgekomen. Beide kinderen zijn in het buitenland. Dankzij hun dochter zijn ze in de gelegenheid geweest om Indonesiƫ te bezoeken. Voor hun gouden huwelijksjubileum hebben de kinderen het echtpaar uitgenodigd deze mijlpijl samen met hen te vieren in Nederland.
De zestien jubilerende echtparen hebben de gebruikelijke enveloppe met inhoud gehad. De huldiging heeft plaatsgevonden op het districtscommissariaat van Nickerie.

  1. annie 7
  2. nickerie 5
  3. radjimin 4
  4. jaar 4
  5. gouden 3