1. vorige
  2. volgende

Justitia Pietas Fides MMMVI

– ‘Zoem zoem’. Het waren geen Braziliaanse bijen die op zolder van een ‘lanti kantoro’ hun intrek hadden/hebben genomen of Zika-maskitas, welke ‘lethal family’ zich onderdak had verschaft in een van de tenten van de Palmentuin. Het was een ‘libi libi’ drone die de werkvertrekken van het Presidentieel Paleis, ernstig aangedreven was genaderd. Met camera en al. En dat was effekes schrikken, als het geweten wel of dan weer niet op de juiste plek van ‘het zijn’ vertoeft. Een ‘drone operateur’ werd existentieel klem gezet en hem weinig virtueel medegedeeld, dat hij de staatsveiligheid ‘zonder dollen’ had aangetast. De integriteit van het staatsevenwicht vervaarlijk was genaderd en had geschonden. Moet je niet doen “monsieur l‘operateur”. Maakt bepaalde mensen erg nerveus.

– Anders. Geheel afwijkend gaat het in het buitenland wel weer genoegzaam toe. Het Nederlandse team, dat meedoet aan de ‘World Drone Prix in Dubai’, is door naar de finale. Het is het eerste grote toernooi in zijn soort. De winnaar vangt 230.000 Euro. Zie Google.

– ‘Wroko de fu du’. Volgens ‘Tjin’s law’, moet je werken voor je geld. Je kan niet op de betaalrol van de Staat voorkomen, dan doe je ‘neks’. Je mag ook dan niet gemotiveerd debiteren: ‘…neks no fout…’. Je moet werken voor je Srrrrd en ‘grat hari’ adviezen kunnen uitbrengen. Al komt je dat niet goed uit of luistert men toch niet.

– GW-conceptueel. ‘Der Sam’ leverde een ‘draft’ en een ‘advise’ in, bij het vigerend staatshoofd. De Grondwet 1987 moet voor een tweede maal worden gewijzigd en “bij tweederde meerderheid” in De Nationale Assemblée ‘in stemming’ worden gebracht en misschien ook daar wel aangenomen. Maar de ‘Terugroepwet’ wordt er nog steeds conceptueel in teruggevonden? Hoe gaan de marginale overlopers Sapoen en Chitan dan in-/uitgevuld kunnen meestemmen, in het door Bouterse innig gewenste veranderingsproces/-program? Of gaat men voor een referendum, als het zaakje te ingrijpend is/wordt gewijzigd. ‘Time will tell…, in time’.

– Tigri. In het Sranan zegt men heel gewoon en helder: “Karuwiri faya…”. De hooggeschoolde generaal b.d. David Granger en nu president bij de buren, laat even zijn ‘militaire tanden’ zien en de stilte valt in Paramaribo ter zake de bevrijding van Tigri…, wederom gezapig in.

– ‘Apathie’. Ziekenhuis voor Wanica uit China? Wat een mop! In het midden van het jaar 2010 is de regeerapathie al zeer gauw ingeslagen. Tussen Mei 2010 en het heden, kan men legio voorbeelden benoemen en duiden op markante momenten, dat er ‘damn hard’ beslissingen en besluiten moesten worden genomen om het zaakje hoegenaamd gaande te houden. Blijkbaar kwam men plotseling, geestelijk veel meer tekort dan eerder verwacht en wist de nieuwe elite, dwingende zaken niet langer rationeel aan te sturen. Vervolgens, werd de verspilling al gauw hoor- en voelbaar. Met name op Openbare Werken, vonden er al direct malversaties plaats die zich onbestraft zouden voortzetten naar de totale teloorgang van het land in 2015/’16. Maar ook nu nog, heeft men geprolongeerd te maken met “U-turn policies & politics” ofwel compleet ingezette apathie, na ‘mega fufuru’. De koers van de US – dollar en de Euro maakt van de gelegenheid gebruik en doet in samenspraak met de crimineelingestelde valutahandel en/of het cambiohouder-conglomeraat, met het gehele land en ook daarbuiten, wat het maar wil of wenst. ‘U-turn politics’, ‘a no mi policies’, ‘gestrekte apathie’, overgaand in ‘permanente verlamming’? Jawel…! Het zenuwstelsel van Staat heeft zware kortsluiting opgelopen. Maar men wil nu wel effekes en ook nog additioneel, 100 miljoen US-dollar gaan lenen en daarover percentuele rentes ‘betalen’. Lijkt wel de prelude voor een vrij onprettig piramidestelsel. ‘Alles onder één dak…, met roep in de p…p’. Bekende formule, uit de begin en midden jaren tachtig, overgaande in ‘negentig’. En een rampzalige crash, zo rond 1995/’96. ‘The pyramids came tumbling down…, babe’. Valutaveiling…, toen al een gelijktijdige koersaanjager.

– ‘Oli-moni’. Het ziet er naar uit, dat met de geordonneerde terugkeer van Hoefdraad uit het buitenland…, wat meer betalingen door de staat geschieden. Bushouders rijden de ernstig gedupeerde schoolkinderen weer van en naar hun bestemmingen? En er wordt wat brandstof naar het binnenland afgevoerd. Tegen terugbetaling aan de staat, toch? Wordt terdege onderzocht. Want was het niet zo geworden, dat een ieder zelf voor energie en brandstoffen zou moeten betalen? Dodson aan zet.

– BvL. Ze pikken het niet langer, dat de verworvenheden van oprechte strijd langzaam maar zeker teloorgaan. Dus in vergadering bijeen, zal men deze week nog besluiten wat de volgende stappen mogen worden om de verarming van het land en onderwijs in het bijzonder, geheel stop te zetten.

– Hoeveel. Met welke strafmaat zou men de staatsdieven in SU moeten begunstigen? Onverlaten die het volksvermogen open en bloot wederrechtelijk/-wettelijk hebben weggedragen? Een voorbeeld…, van een veel minder kostbare “heist”. De hoofddaders van de grootste roof in de Britse geschiedenis kregen vanmiddag zes tot zeven jaar celstraf opgelegd in de rechtbank. De groep deels bejaarde criminelen stal voor 20 miljoen euro aan juwelen, contant geld en goud bij een spectaculaire inbraak bij een kluisbedrijf in Londen. Volgens de behandelende strafrechter was het een inbraak van de buitencategorie. In SU ook…, sinds 1980.De bendeleden kregen dan ook jarenlange gevangenisstraffen: John Collin (75), Terry Perkins (67), Danny Jones (61) en William Lincoln (60) kregen allen zeven jaar cel. De 59-jarige Carl Wood moet zes jaar zitten voor zijn betrokkenheid bij de roof. ‘Not too old to become a jailbird’.

– ‘Go man go’. In het Engels zou men zeggen: “Take a hike…, bro”. In die marginale positie, wordt Maduro van Venezuela nu geplaatst (…), nadat ook hij, wijlen zijn voorganger en de achterlijndenkende staf, het eens stervensrijke land “completamente” in de vernieling hebben gereden.http://www.theguardian.com/world/2016/mar/08/venezuela-president-nicolas-maduro-opposition-campaign

– ‘Damske IS-styling’. Zeer onfrisse tijding in en uit “Bemre”. Burgemeester Van der Laan heeft het shisha-café Fayrouz, aan de Amstelveenseweg in Amsterdam per direct laten sluiten. Aanleiding is de vondst van een afgehakt hoofd op de stoep van de ‘Fayrouz Lounge’. Amsterdammers zijn allemaal geconfronteerd met een uitermate lugubere vondst. Dat concludeert burgervader Van der Laan in de gemeenteraad. De vondst van het hoofd heeft volgens hem op iedereen diepe indruk gemaakt. Het is een schok voor de openbare orde. De politie heeft nog niet bekendgemaakt van wie het hoofd is. Volgens de Amsterdamse krant Het Parool is het slachtoffer de 23-jarige Nabil Amzieb. Zijn onthoofde lichaam werd dinsdag gevonden in Amsterdam-Zuidoost. Het café waar waterpijpen kunnen worden gerookt, staat bekend als ontmoetingsplek voor criminelen die betrokken zijn bij de zogeheten Mocro-oorlog, een machtsstrijd tussen vooral Marokkaanse bendes in de hoofdstad. Zo werd er twee jaar geleden de Amsterdamse crimineel Mohammed el Mayouri geliquideerd nadat hij de bar had bezocht. Vorig jaar was de Fayrouz Lounge opnieuw in beeld bij een onderzoek naar een poging tot moord. Twee mannen werden opgepakt die vlakbij klaarstonden om iemand om te brengen, wie is nog steeds onduidelijk. Zie ook parool.nl en ‘Opsporing Verzocht – NPO – I voor het niet te verduisteren nieuws uit onder meer Zuidoost Amsterdam of wel “Bemre”. A tan so!

Justitia Pietas Fides MMMVI

  1. jaar 6
  2. staat 5
  3. land 4
  4. drone 3
  5. euro 3