1. vorige
  2. volgende

Slechts 3% vrouwen geeft borstvoeding

Slechts drie procent van de moeders geeft borstvoeding aan baby's. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid vindt dit schandalig. Er moet zo snel mogelijk verandering hierin komen. De bewindsman roept ook vaders op om de moeders te stimuleren om borstvoeding te geven aan baby's. Deze hele week zal op diverse plekken het belang van borstvoeding worden benadrukt.

Met het thema ‘Borstvoeding overwinning voor het leven’ is de borstvoedingsweek vrijdag begonnen in ’s Lands hospitaal. Elk jaar wordt in de periode van 1 tot 7 augustus aandacht besteed aan borstvoeding door de Stichting Ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname (Stibosu). Sinds 1999 timmert Stibosu aan de weg om het geven van borstvoeding te bevorderen bij de gemeenschap.

Aan minister Blokland is een promoboek overhandigd met de communicatiestrategie hoe baby's en jonge kinderen te voeden. Blokland verzekert de organisatie dat het ministerie actief mee gaat werken aan het promoten van borstvoeding. “We gaan helpen met het uitvoeren van de plannen die er nu liggen".

Eenduidigheid

“Er is een onderzoek vooraf geweest. De boodschap dat borstvoeding het beste is voor de jonge kinderen moet eenduidig overgebracht worden”, zegt Maureen Wijngaarde-Van Dijk, onderdirecteur Programma Ontwikkeling bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Wijngaarde geeft aan dat later iedereen in de gemeenschap moet kunnen aangeven dat borstvoeding het beste is. Het boek bevat handvatten voor medewerkers hoe deze boodschap over te brengen. “Maakt niet uit als ik een buschauffeur of een tuinman spreek. Ze moeten in koor kunnen zeggen dat borstvoeding het beste is voor een kind”.

“Als je overal kijkt naar de grote behoefte van kunstvoeding (blikmelk), die gemaakt wordt van koeienmelk, mag je jezelf in gemoede afvragen of we als mensen kinderen van koeien zijn”, zegt Soenita Nannan Panday, medisch directeur, van ’s Lands Hospitaal. Zij zegt dit om aan te geven dat er genoeg moedermelk is. “Het is de laatste jaren zo vanzelfsprekend geworden dat moeders grijpen naar die blikvoeding”. Nannan Panday merkt op dat blikvoeding dient als vervanging of opvang in geval een moeder niet kan voldoen aan het geven van borstvoeding.

Stibosu heeft aan first lady Ingrid Bouterse-Waldring een borstkolf overhandigd. “Wat we vaak meemaken is dat vrouwen volop borstvoeding willen geven, maar hun werk laat het niet toe. Dit maakt dat ze dan toch overstappen naar flesvoeding”, zegt Sandra Clenem. Zij is borstvoeding ondersteuner bij de stichting. Ze merkt verder op dat flesvoeding meer tijd vergt om te maken. Overigens, "borstvoeding is direct beschikbaar en heeft geen subsidie nodig”, merkt ze op.
Deze week zal op de verschillende RGD-klinieken en in ziekenhuizen voorlichting gegeven worden. De laatste informatiedag wordt op vrijdag 8 augustus gehouden aan de Maagdenstraat bij Readytex.

Raoul Lith
  1. borstvoeding 15
  2. zegt 4
  3. moeders 3
  4. babys 3
  5. blokland 3