1. vorige
  2. volgende

Justitia Pietas Fides MMMXV

– Misnoegd. Assembleeleden onder leiding van oppositiecoördinator Chan Santokhi, zijn ernstig misnoegd over het feit dat het staatshoofd geflankeerd door subalterne politiek beladen ambtenaren, op een persconferentie verantwoording probeert af te leggen ter zake lastenvermindering voor loontrekkers in de publieke en particuliere/private sector. Het staatshoofd dient grondwettelijk in De Nationale Assemblee verantwoording af te leggen. Daar is nu eenmaal geen speld tussen te krijgen.

– Adhin. Met enige vormen aan verbazing mocht de samenleving ook al weer lezen, dat het in ieder geval zo ernstig is gesteld met staatsfinanciën…, een vreemde mogendheid de reis van Ashwin Adhin van en naar India moest betalen.

– Bicycle. Tante D. kan nou eenmaal niet op een fiets worden geplaatst om het mobiel ministeriele werk te doen. Daarom een Prado 2016 van maar liefst US$ 65.000,— ‘plus plus plus’ bij tante Leona besteld en op termijn weg te halen. Met of zonder zwaailicht en ‘tetteretet’ meertonige sirene zoals Edje Bell zich had aangemeten? Gepoetst en al. Maar waar is die Prado van Bellie ‘eikenlijk’ gebleven? Wat antwoordde Telting ook weer aan Willie Willie, naar de stoep voor verkoopbabbel gekomen aan de Waterkant…, op de prangende vraag: “… wanneer Tellie een nieuwe Crown ‘sixie coco’ kwam afhalen?”. Oh ja! “…als je prijzen gerationaliseerd zijn, zullen wij er rustig over nadenken, binnen de Centrale Bank-besturen…”.

– Huur. Alleen de vliegtuigmaatschappijen mogen tarieven quoteren in vreemde valuta-eenheden. Verhuurders van onroerend goed, met andere woorden gronden/percelen/terreinen en huizen zeker niet. Ook de slimme niet die dan doodleuk zeggen of komen vertellen, dat er tegen ‘bankkoers’, kan worden afgerekend. “Want men wil die Bosje en Koetie toestanden met nullen niet meer…”. Nog mooier wordt het toneelstuk, als men met “twk” koersverschillen begint aan te melden, uit een reeds afgesloten boekjaar. Die gein verstaat men nu terdege ook. Kan men nagaan, wat voor rommel de devaluatie ‘in duplo’ van de Bouterse I & II regering heeft veroorzaakt. Alles loopt in het honderd. Duurzame relaties worden weer keihard uit elkaar geslagen. Verdeel en heers effecten…, ‘all over the place’. En Gilmore is weer op reis, hor! En leveranciers van goederen/diensten aan de Overheid, zijn weer in geen maanden, jaren en soms wel een decennium of twee niet betaald. Zeker niet in de suppletiesfeer. Maar men komt wel steeds terug om zaaksgoederen uit de handels- en productievoorraden van particulieren weg te halen. ‘Without pay…!’. Over de ambtshalve belastingaanslagen kunnen inmiddels volumes worden neergeschreven. De gevolgen zijn niet te overzien.

– Kries. “Uncle Kries” die zich met zijn hele hebben en houwen inzette om in plaats van een VHP ‘plus’ regering te krijgen, een NDP-plussig gedoetje prevaleerde, calculeert de pers ‘heden ten dage’ voor, dat zijn omzetten met 28 % naar beneden moeten worden afgesteld. Aan alles ook weer te merken. Want nu rijdt men glad en zonder oponthoud door de Grote Combéweg. Geen oeverloze drukte te bemerken. Behalve dan op 28/29e. van de maand, wanneer de inkomsten van de werkende klasse en van gepensioneerden…, eventueel op tijd zijn overgemaakt en pinnen weer mogelijk is. Dan kan men wat stemmingverhogende drukte ook bij ‘oom Kries’ verwelkomen. Maar ook Kries had het al levendig gezegd…, dat als die ‘tori’ bij de NDP hem niet gunstig (be-)valt…, hij ‘met spoed’ en ‘goed fatsoen’, weer naar de VHP zal terugkeren. Met een omtrekkende beweging dan.

– ‘Feti broko’. Het is duidelijk geworden, dat een harde strijd gevoerd zal volgen vanuit het onderwijsveld. De Bond van Leraren heeft het voortouw genomen, nadat een wazig voorstel in de belastingsfeer, door het staatshoofd werd aangegeven en zijn flankerende/seconderende subalterne adviseurs cq. waarnemend directeur der belastingen. ‘Strike’, ‘kranti’, ‘strijd…’, hoe men het allemaal ook wil gaan noemen. Het komt er in ieder geval nu op aan.

– Veiling. De Centrale Bank van Suriname laat weten, dat men klaar is om op dinsdag 22 Maart 2016…, de eerste valutaveiling van dit millennium succesvol te gaan houden/draaien. De samenleving is er ook klaar voor en zet zich inmiddels schrap om te zien of de jaren ‘tachtig en negentig’ zich zullen herhalen. Of dat men nu wel bij goed verstand, de dingen in het voordeel van land en volk weet in te richten…, in casu te beslechten.

– Holi. Het is nu officieel, dat op de Woensdag 23 Maart 2016, de Holi-Dag door het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd ingeroosterd en formeel bekendgemaakt.

– ‘High noon’. Dat wordt wat aan scheepvaartdrukte bij Cevihas ‘tax free’ bunkeren. Bepaald werd/wordt door het Ministerie van Financiën, dat deze faciliteit de enige is waar vissersboten die voor de kust bedrijvig mogen zijn, kunnen komen aan noodzakelijker brandstofbehoeften. Ook de link naar Staatsolie, is blijkbaar gedegen onder curatele gesteld. Of is er heel iets/wat anders aan de hand…, dat deze verkoopconcentratie regeert?

– Gênant. Sapoen vindt de wijze waarop men omgaat met de deelnemers aan een Zambia-reis en ook de commentaren die door verstandelijke assembleeleden werden geuit: “…gênant…”. Wat betekent gênant in de conceptie van het westen en in de fiducie van Sapoen…, waarbij enig recht van spreken wel weer leidend of lijdend kan zijn dan wel worden. Gênant: ‘…als iets zorgt dat je je ongemakkelijk voelt…’. Waar je je voor schaamt. Vb: ‘…ik vond het gènant, dat hij me in mijn ondergoed zag’. ‘De optocht van blote mensen was een gênante vertoning’. Kortgesloten, vindt Sapoen het beschamend, dat men de betrokken assembleeleden die compleet buiten de orde van de dag toch op reis gingen, strak aanpakt en heeft veroordeeld. Maar is Sapoen dan de juiste entiteit om zich daarmee te gaan bemoeien? Of zou enige ingetogenheid, de weinig nog legaal te dragen man uit Wanica, wat meer kleur kunnen bezorgen. Conclusie? Sapoen moet zich vooral niet bemoeien of profileren als moraalridder. Daarvoor heeft hij zelf bakken boter op de eigen kop geladen…, na een onbetamelijke vorm aan politiek verraad te plegen tegen mensen/organisaties die zijn verkiezingscampagnes financierden en bovendien een VHP-plek voor Sapoen in Wanica uitruimden. Sapoen mag de deviaties die hij nu ‘in politicis’ tracht op te werpen, beter voor zichzelf houden. Te voorspelbare en te doorzichtige grap. ‘Try another way of poli poli profiling or misleading. It’s all too obvious’. Overigens, is er grondwettelijk nog steeds de vrije meningsuiting en Sapoen moet eigenlijk de laatste zijn die daaraan standaarden wenst te verbinden of aan het onderwerp te tornen. Die Sapoen…, toch. Gênante vertoningen, van een aan/af te drijven eenling. Hinderlijk beschamende conceptie geweest.

– Breaking. Bij een politieactie in Molenbeek in Brussel de gezochte terrorist Salah Abdeslam opgepakt. Hij zou gewond zijn aan een been, net als iemand anders die is gearresteerd. Dat meldden Belgische media op basis van uitlatingen van een woordvoerder van de politie in Brussel. Een Belgische anti-terreurgroep viel een pand binnen in de Vierwindenstraat, waar Abdeslam zich schuil hield. Bij de actie zijn schoten gelost en granaten gegooid. Abdeslam is de gezochte terrorist van wie deze week vingerafdrukken werden gevonden bij een politie-inval in Vorst. Hij zou betrokken zijn bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. De Belgische premier Michel heeft de EU-top verlaten in verband met de gebeurtenissen in Brussel.

– Health. Jaarlijks steken ruim 83.000 Nederlandse patiënten de grens over om zich in België, Luxemburg of Duitsland te laten behandelen. Dat blijkt uit een overzicht van het secretariaat van de Benelux in Brussel.De meesten laten zich in België (55.700) en Duitsland (26.000) behandelen. Veel patiënten kiezen voor buitenlandse zorg vanwege de prijs-/kwaliteitsverhouding, zegt het onderzoeksbureau van de Benelux in Brussel. Ook spelen wachtlijsten in Nederland een rol, bij de keus voor een behandeling in een buitenslands gesitueerd ziekenhuis. Vooral in de grensregio wordt over de grens gekeken, naar de beste behandeling. Internet speelt bij die keus een steeds grotere rol, constateert het bureau. Verwacht wordt dat steeds meer patiënten, daardoor naar het buitenland gaan. Zuidoost Azië vormt een niet te verwaarlozen bestemming, waar moderene labo’s niet onderdoen voor de Europese of Amerikaanse.

Justitia Pietas Fides MMMXV

  1. sapoen 9
  2. genant 5
  3. reis 4
  4. plus 4
  5. kries 4