1. vorige
  2. volgende

RK begraafplaats zal binnenkort opnieuw graven ruimen

Op de Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Schietbaanweg zullen er binnenkort opnieuw graven geruimd worden. De stappen hiertoe zijn al ingezet door de stichting RK-Begraafplaats (voorheen RK Begrafenisfonds Heilig Verbond). De stichting heeft voor de vierde keer een namenlijst bekendgemaakt van de graven die zullen worden geruimd. Marino Starke, voorzitter van de stichting, zegt dat er gekozen is voor een duurzame manier van begraven. Een belangrijke handeling binnen dit proces is het ruimen. “Het ruimen heeft in De Nationale Assemblee een wettelijke basis gekregen, waarbij is bepaald dat we om de twintig jaar begraafplekken mogen opruimen”

Starke geeft aan dat de begraafplaats in een fase is waar het wordt omgebouwd tot een begraafpark. Volgens hem wordt er afgezien van de vroegere stijl. ”Grafstenen overal links en rechts. Dat stukje gaan we verlaten”, licht hij toe. Hij meent dat volgens de nieuwe manier er op een kleiner stuk terrein tot in lengte van dagen begraven kan worden. Op de plek waar geruimd moet worden komt er een terp in de plaats. Er kunnen op zo een terp tussen de 300 en 385 mensen begraven worden.

Volgens directeur Sonja Lisse van de stichting RK-Begraafplaats krijgt het terrein een facelift. De afwatering wordt aangepakt en er zijn al looppaden geprojecteerd. Het park wordt voorzien van bomen en planten. “Mensen moeten geen bang gevoel krijgen als ze naar een begraafplaats komen. Dat is zo’n beetje het beeld dat geschapen wordt in ons land”, zegt Lisse. Ze constateert dat niet veel nabestaanden vaak terugkomen na een teraardebestelling.

Lisse zegt dat families drie maanden de gelegenheid hebben om te beslissen of hun geliefden blijven op hun huidige plek. Aan familieleden die behoefte hebben, wordt de mogelijkheid geboden, voor het verlengen van het grafrecht. Dat betekent dat het graf behouden wordt voor tien jaar tegen een tarief van SRD 3600. Lisse hoopt dat zoveel mogelijk mensen reageren en hun medewerking verlenen.

Raoul Lith
  1. begraafplaats 5
  2. stichting 4
  3. lisse 4
  4. geruimd 3
  5. zegt 3