1. vorige
  2. volgende

Thailand wil een eind maken aan commercieel draagmoederschap

BANGKOK - Thailand wil een eind maken aan commercieel draagmoederschap. Een wet waarin dat wordt verboden is donderdag voorgelegd aan de junta, zeggen de autoriteiten. 

Aanleiding is een spraakmakende zaak waarin negen baby's gevonden werden in een appartement in Bangkok. Ze werden verzorgd door kindermeisjes en leken allemaal dezelfde Japanse vader te hebben. De zaak kwam aan het rollen toen een Thaise surrogaatmoeder een Australisch stel ervan beschuldigde haar gezonde dochter te hebben meegenomen. Het tweelingbroertje met het Syndroom van Down zou in Thailand zijn achtergelaten. Door het schandaal kwam de Thaise, grotendeels ongereguleerde, surrogaatmoederindustrie internationaal in de belangstelling te staan.

"Nu is het juiste moment aangezien de de stappen (richting goedkeuring van de wet) zijn gezet", zei topambtenaar Rarinthip Sirorat van het ministerie voor sociale ontwikkeling en volksveiligheid. "Het doel van de wet is om zo goed mogelijk voor de baby's te zorgen'.

Volgens het wetsontwerp word commercieel draagmoederschap verboden, op straffe van maximaal tien jaar gevangenis en boetes tot 200 duizend baht (4600 euro). Bemiddelingsbureaus, adverteerders of wervers van surrogaatmoeders riskeren vijf jaar cel en een boete tot honderdduizend baht (2300 euro).

Surrogaatmoeders dragen het kind van een ander, in veel gevallen een geïmplanteerde embryo van ouders die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Landen als India, Oekraïne en Thailand hebben vrij soepele regels, waardoor er vanuit rijke landen draagmoedertoerisme op gang is gekomen. De ouders zoeken een surrogaatmoeder voor weinig. (AP)


  1. thailand 3
  2. wet 3
  3. bangkok 2
  4. commercieel 2
  5. draagmoederschap 2