1. vorige
  2. volgende

Niet gekozen Nationale Assemblee wil ook pensioen

PARAMARIBO, 4 apr – Voormalige leden van Suriname’s eerste Nationale Assemblee willen ook een pensioentje. Volgens vertegenwoordigers van dit debatorgaan uit de militaire periode, hebben zij bijgedragen aan de terugkeer van de democratie. Recht voor een, recht voor allen, wordt gezegd.

Als het nu immers zover is dat ministers uit de woelige jaren tachtig aanspraak maken op pensioen, waarom de Nationale Assemblee niet. Deze naam is toen in de plaats gekomen van wat tot de jaren tachtig de Staten van Suriname heette. Het parlement heet tot vandaag De Nationale Assemblee, DNA. “Als de oud-ministers aanspraak maken op een vergoeding, dan zou het ook voor ons moeten gelden. De ministers waren ook niet aangetreden als gevolg van verkiezingen”, zegt voormalig niet gekozen lid Waldi Breeveld tegenover Dagblad Suriname. Het laatste is het voornaamste argument tegen.

Tegenstanders vinden niet dat het orgaan als parlement van toen kan worden aangemerkt. De leden, een en dertig in totaal, werden willekeurig aangewezen. Het waren stuk voor stuk vertegenwoordigers van of de militaire leiding, of het bedrijfsleven of de vakbeweging. Politieke partijen waren op geen enkele manier betrokken, hoewel hier en daar werd gefluisterd over stiekeme beïnvloeding. “Belangrijk is dat we hebben gezorgd voor terugkeer van de representatiedemocratie”, zegt eveneens voormalig lid Ilse Vreugd. En daar mag wel wat tegenover staan.

  1. nationale 3
  2. assemblee 3
  3. ministers 3
  4. leden 2
  5. vertegenwoordigers 2