1. vorige
  2. volgende

Staatsolie zoekt partners in Trinidad en Tobago

Staatsolie Maatschappij Suriname NV heeft olie- en gasbedrijven in Trinidad en Tobago uitgenodigd om hun aandeel in Suriname te vergroten door te kijken naar de twee nieuwe onshore blokken die worden aangeboden voor gezamenlijke exploratie en productie.

Marny Daal-Vogelland, Staatsolie’s manager voor petroleum contracten, heeft in Claxton Bay in Trinidad en Tobago, lokaal opererende energiebedrijven, nationaal en internationaal uitgenodigd om deel te nemen aan de lopende offshore biedronde in Suriname. Ze heeft tijdens een lunch met energie-vertegenwoordigers in Cara Suites, Petrotrin en andere olie- en gasbedrijven en dienstverleners in Trinidad en Tobago bedankt dat ze de ontluikende Surinaamse olie-industrie hebben geholpen naar waar zij tot nu toe is.

"Toen we in een heel vroeg stadium in de jaren 80 begonnen, keken we zeer, zeer goed om te zien wat we konden leren. Petrotrin was daarbij onze naaste en grootste bondgenoot. Maar we zijn hen waarschijnlijk een beetje voorbijgestreefd, omdat we onze eigen raffinaderij hadden, nu al 17 jaar, " zei Daal tegen verslaggevers na haar presentatie. "In plaats van olie te versturen naar Petrotrin, raffineren wij haar nu zelf thuis.”

Offshore Suriname is vrijwel onontwikkeld. In een gebied van ongeveer 150.000 vierkante kilometer zijn er slechts 25 exploratieboringen geweest, vertelde ze. De offshore-blokken 58, 59 en 60 worden door middel van een concurrerende biedronde aangeboden tot 30 januari 2015. De diepten in de blokken variëren van ondiep (15 meter) tot diep (2.250 meter). De productie delingscontracten worden voor 20 tot 25 jaar toegekend, deelde de Staatsolie-staffunctionaris mee. Ze zei dat het aanbod ideaal is voor kleine en middelgrote bedrijven aangezien de benodigde investeringen niet zo groot zijn als die voor offshore en diep water boren.

De onshore aanbiedingen liggen in Nickerie en Commewijne, twee blokken naast de al producerende velden. Staatsolie Refining and Marketing-directeur, Rudolf Elias, vertelde dat Suriname per dag 16.000 tot 17.000 vaten olie produceert. In zijn presentatie gericht op het Staatsolie Raffinaderij Expansie Project (REP), sprak Elias over de mogelijkheden van de nieuwe raffinaderij voor lokale dienstverleners en leveranciers van apparatuur. Met de uitbreiding van de raffinaderij is US$ 900 miljoen gemoeid. Hij verwacht dat de raffinaderij bij productie per jaar US$ 100 miljoen extra aan inkomsten zal opleveren voor Staatsolie. “Dit zal jaarlijks US$ 50 miljoen extra opleveren voor de staat.”

De uitbreiding van de raffinaderij die in 2004 is gestart, was per 5 augustus voor 87% af. Elias vertelde dat er al 7,5 miljoen manuren zijn gewerkt aan het project. Vijf miljoen van de manuren waren zonder incidenten. De nieuwe raffinaderij zal naast gasoline ook diesel produceren. Een deel van de diesel zal worden geëxporteerd naar Frans-Guyana en eventueel naar Martinique en Guadeloupe, zei Elias. Er komt ook een ethanol fabriek. De toekomstige directeur van Staatsolie stelde dat het land 92,5 miljoen vaten bewezen oliereserves heeft en 17,1 miljoen waarschijnlijke reserves.
  1. raffinaderij 7
  2. miljoen 7
  3. staatsolie 6
  4. suriname 5
  5. olie 5