1. vorige
  2. volgende

Tyfoon Halong zet aan tot evacuatie in Japan

Meer dan een miljoen mensen moeten hun huizen verlaten, nadat een krachtige tyfoon het zuidwesten van Japan heeft getroffen. Tyfoon Halong is zaterdag in de buurt van Aki aan land gegaan, meldt het Japanse Meteorologisch Agentschap.

Ten westen van Tokyo, in Mie, is er al sprake van ongekende stortregens, die kunnen leiden tot aardverschuivingen of grote overstromingen. Tot nog toe is één dode gemeld en zijn meer dan dertig personen gewond geraakt. Er zijn windsnelheden gemeten van 180 kilometer per uur, die langzaam trekken naar het noordoosten.
Televisiebeelden toonden hoge golven, die tegen de golfbrekers staan en modderige stortregens die bulderen in een overvolle rivier. In de razende rivier Gifu is een man weggespoeld. Hij overleed later in het ziekenhuis. Een surfer voor de kust van Wakayama wordt vermist.

De autoriteiten hebben aan bijna 1,5 miljoen mensen, vooral in het westen van Japan, het advies gegeven om te evacueren. Luchtvaartmaatschappijen hadden zaterdag zo’n 470 vluchten gecanceld. Vandaag zijn daar nog 143 vluchten aan toegevoegd. Sommige treindiensten hebben hun dienstverlening ook opgeschort, wat het voor duizenden reizigers moeilijk maakte om te vertrekken na de jaarlijkse ‘Obon’ zomervakantie.

Voor het oosten van Japan, waaronder de metropool Tokyo, is 40 centimeter regen voorspeld. Ook de harde wind komt mee. Halong komt een maand nadat tyfoon Neoguri verschillende mensen had gedood en een spoor van vernieling achterliet in het zuiden van Japan. Afgelopen weekend is ook een man verdronken nadat een rivier overstroomde door de zware regen waarmee tyfoon Nakri het land geselde.

  1. tyfoon 4
  2. japan 4
  3. mensen 3
  4. rivier 3
  5. miljoen 2