1. vorige
  2. volgende

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 212

“Kries, zag ik jou ook niet prominent aanwezig op ‘The day of Wong Djowo' te Mariënburg, om jouw voorzitter te ondersteunen?”
“Jawel, zag je me niet zwaaien met m’n oranje vlag en schreeuwen: More or less, mera Chan for Pres!’
“En Ron, jouw broeder Celsius Fahrenheit, stond de groep op het podium ook extra body te geven.”
“Luister Jules, een grap is een grap, maar link me nooit meer aan ‘that man’, never, nada, nahi, noiti.”
“En ook onze vriend van Nyun Sranan, Nasi-is-daar, gaf body op het podium, luk’na foto dya tapu mi mobiel.”
“En niet te vergeten ‘Willy the Mummy’, die eindelijk in ome Paul de grotere Wong Djawa lijkt te erkennen, maar nu zijn beide-walletjespolitiek uitspeelt.”
“En dan Ome Paul Pienter himself, met microfoon in de hand, zich weer eens schor schreeuwend, en scheldend op de coalitie waarbinnen hij vier jaren lang op allerlei manieren geprobeerd heeft z’n slag te slaan, tot hij eruit getrapt werd.”
“Nyan-man no lobi nyan-man.”
“Ach nee, beste Ron, waarom zo fel? Hij heeft uit strategische overwegingen toegestaan dat hij uit de regeercoalitie gezet werd, alleen om te kijken of hij via Front weer binnen kon komen, en zie, het lukt hem weer.”
“Dit is hoogstaande prostitutie-politiek: ik ga waar die knikkers groter zijn, al moet ik m’n braaksel inslikken.”
“En net zo vlot swiengt hij na de verkiezingen weer naar de andere kant als hem daar grotere knikkers worden aangeboden.”
“Maar zie dat politiek incorrect samengroepsel daar op dat podium; te bedenken dat daaruit een President, een Veepee en een DNA-voorzitter kunnen voortkomen, mijn hemel...”
“Is dat niet geweldig? En allemaal prediken eenheid binnen hun etnische club.”
“En geen enkele Marlène, Alice, Shanti of Ruth ertussen. Stof voor Sharda: waar blijven de vrouwen?”
“Vrouwen stemmen in meerderheid op mannelijke kandidaten, op mannen met macht.”
“Dus in feite brengt een meerderheid aan vrouwelijke kiezers steeds dit gesp... dit geboe... dit gedoe aan de macht.”
“Wat een baarlijke nonsens kraai je weer uit; drink nu liever sap of water, wil je?”
“Maar wat ik niet begrijp, is dat ome Paul Pienter onomwonden verklaart dat alleen als Wong Djowo zich verenigt en de eenheid bewaart, het mogelijk zal zijn dat ze regeermacht verwerft.”
“Dus als ik dat een beetje plat vertaal, zegt hij:’Alleen als alle Javanen zich verenigen, zal de Javaanse partij regeermacht verwerven.”
“Ja, dat bedoelt hij te zeggen, maar dat is toch waar? Want met Willy the Mummy erbij en met een disciplinair stemmende etnische aanhang haalt hij zeker zeven zetels en dan wordt het heel moeilijk om een coalitie te vormen zonder hem.”
“En dan wordt hij de eerste Djawa-presidentskandidaat in de Surinaamse politieke historie.”
“Oh Lieve Heer, laat het bij kandidaat blijven, heb erbarmen met dit toch al politiek zo getergde volk.”
“Maar die Chandrika van jou zegt toch ook dat alle hindo’s naar ‘hun huis’ terug moeten keren? Dus: Wong Hindo, zoals in die goede ouwe tijd van de Verenigde Hindostaanse Partij.”
“Maar als dat gebeurt, haalt Vatan Hervormings Party zeker 13 zetels en dan is Chan de grootste tegenkandidaat voor het presidentschap.”
“Oud nieuws. Wisten we allang.”
“En als we uitgaan van Wong Marrong, dan halen die broeders zeker 6 zetels.”
“En wat krijgt Wong Creoro dan? En Wong Dogla? En Wong Iendji?”
“Neks no goud. Wong Bouta de drape.”
“Maar wie zal die regeermacht ten goede komen? Al die arme Javanen, busi-neg’e en hindostani die al generaties lang pinaren in die kampongs, kampoe en boiti-oso?”
“Elke weldenkende politieke partij dient in alle kiesdistricten een grote groep arme, niet zo geschoolde mensen in stand te houden, om die bij elke verkiezing weer met loze beloften naar de stembus te lokken.”
“En juist de kritische en weldenkende kiezers, die lastposten die alles lezen en moeilijke vragen stellen, die moet je demotiveren zodat ze niet gaan stemmen. Dan wordt de kiesdeler lichter en dan kan je sneller, met jouw minder geschoolde stemmen, jouw zetels binnenhalen.”
“Ja, en als de regeermacht binnen is, eis je bijvoorbeeld het ministerie van OWEE op, om flink geld te maken met het aan familie en vriendjes uitbesteden van overgefactureerde openbare werken.”
“Of je eist Grondzaken op en dan kan je grote lappen grond en strategisch gelegen bouwkavels en sportvelden aan allerlei snel opgerichte stichtingen toewijzen.”
“Die mogelijkheid biedt de wet je, dus waarom zou je er geen gebruik van maken?”
“Maar niet zo. La me jullie vertellen hoe dat gaat. Wij vieren bijvoorbeeld zetten een stichting op, la we zeggen Stichting Moermak, die zich ten doel stelt bla-bla, met ons als bestuur. Nadat onze Statuten zijn goedgekeurd, vragen we bij onze partijminister een mooi stuk grond aan, als 35-ste aanvrager, maar we worden dankzij wat tjoekoes en connecties als eerst geholpen. We aanvaarden de Bereidsverklaring en krijgen binnen no time de Toewijzingsbeschikking. Dan gaan we de grond aan de meest biedende Tjainaman verkopen, voor la we zeggen 1,2 miljoen euro.”
“Hé, wacht even, dat gaat niet zomaar; de grond kan pas op naam van die koper worden overgeschreven, als er bij de notaris een akte is opgemaakt en is gepasseerd en de overschrijving, oftewel de conversie, via het Domeinkantoor is aangevraagd en verleend en bij het Hypotheekkantoor is overgeschreven. Weet je wat voor een ellenlange lijdensweg dat is?”
“Lariekoek, nonsens. Wij als bestuur van de stichting Moermak komen bij elkaar, een legale bestuursvergadering, we treden af en Tjainaman wordt gewoon de nieuwe voorzitter van de stichting en alle bezittingen van onze stichting Moermak, zoals die lap grond, vallen dan onder hem. Het nieuwe bestuur betaalt dus geen notariskosten, geen overdrachtskosten, geen tjoekoes aan ambtenaren op Domeinen en Hypotheekkantoor of aan corrupte notarissen om valse akten op te maken, er zijn geen risico’s alszodanig. Alles gaat heel netjes en legaal, natuurlijk na betaling van die 1,2 miljoen euro aan ons, waarvan we 0,2 miljoen in de partijkas storten. We verdelen de rest en zijn zonder problemen in srd miljonair en we kopen meteen een four wheel drive asjo-bak of een leuke boot met waterscooters. Zo doet men.”
“Da wat? Ben je soms jaloers? Na den man geluk.”
“Of we smijten ermee in casino’s, hoerententen, exclusieve zaken of van podia af.’
“Of we merken dat onze zoon zo een buit uit onze auto heeft gejat en ermee vandoor is gegaan.”
“Dat is de vloek van het oneerlijk verworven geld.”
“Geen domme jongen: hij is lid van het ‘hit, run and spend-commando’ before pappa gets him.”
”Zal dit zoontje van een bekend politicus ook gaan zitten? Ik hoor niets meer van deze zaak.”
“De appel valt niet ver van de stam.”
“Nee mang, in dezen is het: de appel valt in de stam.”
“En wattebout dat andere zoontje, die aspirant-politieagent?”
“Pappie probeert die met man, macht, kracht en advocaat uit de bak te houden.”
“Maar zo te zien a tori no luk, want die blijft aangehouden, ondanks pappie. Tijden lijken zo te zien te veranderen; het rechte Recht begint toch hier en daar weer op te komen tegen dat kromme recht, dat onrecht.”
“Tja, opvoeding is voor een belangrijk deel een keiharde training en niet alleen het kind volstoppen met allerlei snoepgoed, speelgoed, mobieltjes en beltegoed.”
“Zijn wij wel goed opgevoed? Kijk hoe we hier aan de bar staan te zuipen!”
“Ik denk van wel, want al onze kinderen zijn groot en zelfstandig en we verdienen ons geld op een eerlijke manier, en niet ten koste van de staatsinkomsten via allerlei kroeka-stichtingen.”
“En we rijden niet dronken over straat schuttingen, EBS-palen, mensen en kinderen omver te slaan.”
“En een van ons blijft nuchter en brengt de anderen naar huis, of we nemen een taxi.”
“En thuis slaan we de boel niet kort en klein als we ter verantwoording geroepen worden omdat we al het huishoudgeld voor de maand hebben opgezopen.”
“Oow, wat zijn we toch een edel stel moraalridders, wie van ons wordt de volgende president?”
“Wong Djowo? Wong Marrong? Wong Santhokiong? Of weer Wong Boutong?”
“Nee, Wong Sopi-ong. Een rondje black voor jullie.”
“Yeaaah, yeaaah, Wong Proost.”
“Zie je weer wie juicht, zie je? Wong Vrij-sopi.”

Rappa
  1. wong 16
  2. man 5
  3. grond 5
  4. stichting 5
  5. allerlei 4