1. vorige
  2. volgende

Bij een raketbeschieting in het rebellenbolwerk Donetsk is een zwaarbeveiligde

DONETSK - Bij een raketbeschieting in het rebellenbolwerk Donetsk is een zwaarbeveiligde gevangenis geraakt. Dat hebben de autoriteiten in Oost-Ukraïne maandag gezegd. Bij de aanval kwam een gevangene om het leven en wisten 106 anderen te ontsnappen. De rebellen en het Oekraïense leger gaven elkaar de schuld van de beschieting. 

"Extreem gevaarlijke criminelen zijn nu op vrije voeten", aldus de woordvoerder van de gemeenteraad, Maxim Rovinski. "Het is moeilijk in te schatten wat voor gevaar dit oplevert voor de stad, die vol met wapens ligt."

Drie gevangenen raakten ernstig gewond. Onder de ontsnapten zijn mensen die veroordeeld zijn voor moord, verkrachting en gewapende overvallen. De gevangenen konden ontsnappen doordat het alarmsysteem van de gevangenis uitviel. Volgens de penitentiaire dienst zijn 34 gevangenen inmiddels teruggekeerd naar de gevangenis. Een van hen zei dat de gevangenen op de vlucht werden gejaagd door inslaande raketten, maar in de omgeving van de gevangenis weer waren opgepakt. De raket trof de gevangenis zondagavond, zeiden gevangenen.

Bij nachtelijke beschietingen raakten verder tien gebouwen beschadigd, waaronder woningen. Rovinski zei dat twintigduizend mensen in Donetsk zonder elektriciteit zitten en dat naar schatting vierhonderdduizend mensen de stad zijn ontvlucht. Voor de oorlog woonden er een miljoen mensen. De Oekraïense krijgsmacht heeft Donetsk de afgelopen dagen omsingeld. Het leger gaf maandag aan bezig te zijn met de voorbereiding van de laatste fase van het innemen van de stad. (AP)
  1. gevangenis 5
  2. gevangenen 5
  3. donetsk 4
  4. mensen 4
  5. stad 3