1. vorige
  2. volgende

China intensiveert via industriepark in Para handel met regio

Er komt een industriepark in Suriname van waaruit China handel gaat drijven met de regio. Tegelijk zal er meer gestalte worden gegeven aan het elektronisch zaken doen oftewel de ‘e-commerce’. Er zal door de Chinezen ook een significante bijdrage geleverd worden aan de huisvesting. De intentieverklaringen voor deze projecten zijn maandag ondertekend op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza).

De drie ‘memoranda of understanding’ zijn in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Yang Zigang, getekend met provincie Hunan. De Chinese stad zal kennis, materiaal, technologie en mankracht ter beschikking stellen bij de drie projecten. “Met de hulp van de Chinezen zullen er nog meer mensen in aanmerking komen voor een huis”, legde Buza minister Winston Lackin uit. Het gaat hierbij niet alleen om de woningbouwprojecten van de overheid. Er zullen huizen in verschillende prijsklassen worden gebouwd. We gaan voorzien in een behoefte van mensen die een huis naar eigen smaak willen neerzetten, klein, middenstand en groter.” De huizen zullen worden gebouwd door het chinees prefab Broad Homes Industrial International Co. LTD. Het bedrijf wordt opgezet in Para. Er zijn al enkele modellen afgeleverd bij het commissariaat van dat district.

De ‘e-commerce’ zal gecoördineerd worden door het kabinet van de vicepresident. Elektronisch zaken doen is een belangrijke vereiste voor het succes van het handelscentrum. Het industriepark zal hoogstwaarschijnlijk in Para opgezet worden, deelde Lackin mee. “Er zijn nog meer locaties in het vizier maar Para, in de buurt van Paranam, beschikt al over de nodige infrastructuur en nutsvoorzieningen.” He Baoxiang, vice gouverneur van Hunan, legde uit dat het industriepark gericht zal zijn op landbouw, bosbouw en mijnbouw. “De e-commerce en de industriepark zijn de ingangen voor de bedrijven uit China. Van hieruit zal de handel uitgebreid worden naar de regio”. deed de Chinese vertegenwoordiger uit de doeken. “Wij zullen bedrijven en technologie brengen om de economie te helpen ontwikkelen. We kijken uit naar de producten uit Suriname.”

René Gompers

  1. industriepark 4
  2. zaken 3
  3. commerce 3
  4. chinese 3
  5. para 3