1. vorige
  2. volgende

De prefab-huizenfabriek die momenteel te Smalkalden door een Chinees bedrijf

PARAMARIBO - De prefab-huizenfabriek die momenteel te Smalkalden door een Chinees bedrijf wordt opgezet, gaat niet alleen de Surinaamse markt voorzien. Het gros van de productie zal naar verschillende landen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied worden geëxporteerd. 

Anwar Hassankhan, directeur van Openbare Werken, vertelt dat er per maand tussen de 2000 en 2500 bouwpakketten zullen worden geproduceerd. De verwachting is dat het bedrijf begin 2015 met de productie begint. Intussen zijn te Onverwacht in Para tegenover het districtscommissariaat enkele modelwoningen gebouwd.

Maandag werden op het ministerie van Buitenlandse Zaken enkele intentieverklaringen met de Chinese provincie Hunan getekend, waaronder een document voor het opzetten van de prefab-woningenfabriek. Hassankhan zegt dat het bij de huizenfabriek een volledig Chinese investering betreft. Suriname biedt onder andere grond. Hij spreekt in deze samenwerking van een "win-win-situatie", omdat de regering woningen tegen een gereduceerde prijs kan afnemen voor haar volkswoningbouwprogramma.

Broad Homes Industrial International Co wordt naar verluidt de eerste Chinese huizenfabriek in de regio. Volgens Hassankhan zullen ook producenten van bouwmaterialen, zoals zand- en steenslagbedrijven en cementproducenten van de fabriek profiteren. De onderneming gaat namelijk Surinaamse grondstoffen verwerken bij de productie van de betonnen bouwelementen. "In plaats van de grondstoffen naar China te sturen voor verwerking om de pakketten terug te sturen naar Suriname, heeft het bedrijf besloten een eigen plant hier neer te zetten. Dus wordt er ook lokaal werkgelegenheid gecreëerd", aldus Hassankhan.
  1. hassankhan 4
  2. huizenfabriek 3
  3. bedrijf 3
  4. productie 3
  5. chinese 3