1. vorige
  2. volgende

Het Vaticaan heeft islamitische leiders opgeroepen stelling te nemen tegen de

VATICAANSTAD - Het Vaticaan heeft islamitische leiders opgeroepen stelling te nemen tegen de "barbaarsheid" van de extremisten van de Islamitische Staat tegen christenen en andere religieuze minderheden in Irak. 

In een verklaring stelt de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog dat het verdrijven en vermoorden van christenen en yezidi's een schande zijn voor de mensheid en door geen enkel geloof gerechtvaardigd kunnen worden.

De raad spreekt over "onzeglijke misdrijven", zoals het onthoofden, kruisigen en op openbare plekken ophangen van lijken, "de barbaarse praktijk van infibulatie", of het dichtnaaien van de vulva van meisjes en jonge vrouwen zodat die geen geslachtsverkeer kunnen hebben, de behandeling van meisjes en vrouwen als oorlogsbuit en de vernietiging van christelijke religieuze symbolen. Dat alles verlangt een "duidelijke en moedige stellingname van de kant van religieuze leiders, vooral moslims", aldus de raad. "Zo niet, wat rest er dan nog van de geloofwaardigheid van religies, hun volgelingen en hun leiders?"

Paus Franciscus heeft zich fel uitgesproken tegen de aanvallen op christenen. Hij heeft kardinaal Fernando Filoni als zijn persoonlijke gezant naar de regio gestuurd om solidariteit met de slachtoffers te tonen en hun hulp te bieden. Volgens het missienieuwsagentschap Fides was Filoni dinsdag via Jordanië op weg naar Irak om met Iraakse en Koerdische leiders besprekingen te voeren. (AP)
  1. leiders 4
  2. christenen 3
  3. religieuze 3
  4. raad 3
  5. islamitische 2