1. vorige
  2. volgende

Simons hekelt lange en onproductieve spreekbeurten

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is niet te spreken over 'de onproductieve vergadering van dinsdag'. Volgens haar wordt er bij het behandelen van de ontwerpwetten, misbruik van de gelegenheid gemaakt door andere zaken te bespreken dan het onderwerp dat aan de orde is. De assembleevoorzitter is vandaag de vergadering begonnen door aan te kondigen dat zij de spreekbeurten van de leden beperkt. Haar voorstel om slechts anderhalf uur te geven aan de commissie van rapporteurs, een uur voor zowel de coalitie als de oppositie, werd uiteindelijk anderhalf uur voor de commissie en een half uur voor leden buiten de commissie. Onder de hamer is het ontwerpwet Basisziektekostenverzekering.

Aanleiding voor de spreektijdbeperking is het feit dat BEP-fractievoorzitter Ronny Asabina, dinsdag bijkans twee uren aan het woord is geweest. Volgens Simons en andere leden van de coalitie heeft hij weinig van die tijd besteed aan het inhoudelijk behandelen van de wet 'Algemene Pensioenregeling'. Hij heeft volgens Simons meer een algemene politieke beschouwing gegeven. André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) schaart zich achter Simons en vindt de beperking van de spreektijd terecht. “Inderdaad hebben we haast met deze wetten om die klaar te maken voor de samenleving, dus gaan wij akkoord met uw voorstel voor spreektijdbeperking”, zei Misiekaba.

De oppositieleden Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) en Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) zeggen dat in feite er geen spreektijdbeperking mag komen bij behandeling van wetten. Dit is niet eerder gebeurd. Jessurun motiveerde dat met de gewijzigde stukken die de regering nu heeft opgestuurd er een compleet nieuwe behandeling moet komen. “Er zal eigenlijk een compleet nieuwe commissie van rapporteurs aangewezen moeten worden”, betoogde Jessurun. Overigens is volgens hem ook niet duidelijk of de nieuwe stukken in behandeling zijn of de oorspronkelijke ontwerpwet. Jessurun vindt dat de regering compleet nieuwe ontwerpwetten, niet op de juiste manier heeft opgestuurd naar het parlement. De wijzigingen houden volgens hem totaal nieuwe gegevens in, waarover het parlement zich diepgaand zou moeten beraden. “De regering stuurt ons compleet het bos in met deze versie en dan komt u nu nog met spreektijdsbeperking”, zegt Jessurun.

Simons overhandigde kort na de opening de hamer over aan de vervanger van de vicevoorzitter, Ronnie Brunswijk. "Ik ga vandaag weinig in de vergaderzaal zijn, want morgen ben ik wegens dringende redenen uitlandig", deelde Simons mee.
  1. simons 6
  2. jessurun 5
  3. nieuwe 5
  4. uur 4
  5. commissie 4