1. vorige
  2. volgende

’s Lands Hospitaal heeft nieuw echo-apparaat

’s Lands Hospitaal heeft een nieuw echo-apparaat in gebruik genomen. De Stichting Staatsolie Foundation (SSF) heeft het Siemens Acuson Helx Evolution S1000 echoapparaat bekostigd. De machine die 55.000 Euro kost, is woensdag officieel overgedragen aan de afdeling Gynaecologie.

De oude machine heeft langer dan vijftien jaren diensten verricht, zegt medisch directeur Soenita Nannan Panday. “En die werd gebruikt door verschillende disciplines (internen, cardiologie, gynaecologie) in het ziekenhuis.”

Dagelijks doen gemiddeld 40 tot 60 zwangere vrouwen een echo-onderzoek bij de ziekeninstelling. “Als je een baby wil meten en de groei wil monitoren, dan is dit apparaat goed,” zegt gynaecoloog Satish Mohan. Hij noemt de machine een “state of the art”, één waarmee echo-onderzoeken heel nauwkeurig plaatsvinden. De specialist meent dat met dit apparaat er nu tijdig afwijkingen kunnen worden vastgesteld (gescreend) om zo (meer) schade aan een kind te voorkomen. Nannan Panday stelt dat een gynaecoloog heel veel informatie kan halen uit zo een apparaat. Doordat de machine met geluidsgolven werkt, is zo een onderzoek niet pijnlijk.

“Het verbaasde me toen ’s Lands Hospitaal nog niets van zich liet horen. Want de andere ziekenhuizen hebben al projecten ingediend,” zegt Ninon Brunings, ondervoorzitter van de SSF. Brunings merkt op dat toen er de eerste keer contact werd gemaakt er duidelijk sprake was van nood. “We hadden de wind mee, want niet zolang geleden is in het Academisch Ziekenhuis ook een echo-apparaat geïnstalleerd. Dus we hebben snel informatie ingewonnen.” Het project kon hierdoor versneld door de keuringsprocedure. De SSF-vertegenwoordiger zegt dat het niet kan dat het grootste ziekenhuis voor moeder- en kindzorg in Suriname, niet beschikt over een echo-apparaat, vooral in deze tijd.

In het buitenland wordt zo’n apparaat al na vijf jaren afgeschreven, weet Mohan. “Maar als deze machine goed wordt onderhouden, gaat het minimaal tien jaren mee.” Ook Brunings benadrukt het belang van onderhoud. Het ziekenhuis heeft zelf ook in zo een apparaat geïnvesteerd. Het volgend project dat nu wordt beoordeeld is de renovatie van de Intensive Care Unit van de ziekeninstelling. Brunings hoopt dat met dit project het ziekenhuis een goede jaarwisseling tegemoet gaat.

  1. apparaat 8
  2. echo 5
  3. machine 5
  4. ziekenhuis 5
  5. zegt 4