1. vorige
  2. volgende

Slagingspercentage glo landelijk op 53%

OS Zeedijk aan top met 100%

Gisteren was er uitslag van het toelatingsexamen voor het gewoon lager onderwijs. Landelijk is 53,10% van de leerlingen geslaagd voor mulo. Voor lbo slaagde ongeveer 4%. Van het totaal aantal van 11.201 leerlingen die deelnamen aan de toets, zijn 5.948 geslaagd voor mulo. Nickerie staat aan top met 67, 7% geslaagden, gevolgd door Saramacca met 67,2%. Commewijne heeft ook redelijk gescoord met 64.6%. Paramaribo heeft 58,8% geslaagden en Wanica 55,5%. De districten Coronie, Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini tonen een triest beeld met alle rond de 30% geslaagden. De school met het hoogste slagingspercentage van 100% is OS Zeedijk in Nickerie. De landelijk gemiddelde eindcijfers zijn er ook niet om blij van te worden. Rekenen blijft de grootste struikelblok en het gemiddeld voor zowel ‘hoofdrekenen’ als voor ‘redactie en cijferen’ is een 5.

Schoolhoofden Blijdschool en Nooranischool best tevreden met de resultaten
Het schoolhoofd van de C.W. Blijdschool, F. Rotsburg, geeft Dagblad Suriname te kennen dat de resultaten dit schooljaar 2013/2014 stukken beter zijn dan de resultaten van vorig schooljaar. De school heeft 99.2% geslaagden. Rotsburg zegt dat zij zeer tevreden is met dit resultaat. Aan de toets hebben 46 leerlingen meegedaan. Daarvan zijn 21 kandidaten (55%) voor mulo geslaagd en 15 kandidaten gaan naar het lager beroepsonderwijs (lbo). Het schoolhoofd vertelt aan Dagblad Suriname dat de leerlingen van de zesde klas voor een weekend naar Berlijn zijn geweest. “Trainers hebben de kinderen toegesproken en hen gemotiveerd om zich in te zetten voor de toets. De leerkrachten hebben extra rekenles en taalles verzorgd aan de leerlingen”, vertelt Rotsburg. “De participatie van de leerlingen was heel goed.” De bestgeslaagden van de C.W. Blijdschool zijn Jernel Groenewoud en Rairliëlle Totoe.

Het schoolhoofd van de Maulana Shah Ahmad Nooranischool, Umraan Orie, vindt dat de resultaten van de glo-toets voor 2013/2014 beter zijn dan het vorige schooljaar. ‘Vorig jaar hadden we 75% geslaagden en van het jaar hebben wij 77% geslaagden’, geeft Orie te kennen. Er hebben 47 kandidaten meegedaan aan de glo-toets. De leerlingen van de zesde klas hebben meegedaan aan de naschoolse opvang welke heel positief heeft gewerkt. De kinderen die altijd beter hebben gepresteerd, dus degenen die negens en tienen hebben gekregen voor de repetities, zijn verwend met een cadeautje, aldus Orie. ‘Dit is een push voor de leerlingen om beter te presteren.’ Het schoolhoofd vindt dat ouders ook hun bijdrage moeten leveren, zodat de kinderen goed presteren. De bestgeslaagden van de Maulana Shah Ahmad Nooranischool zijn Ammaar M. Ashim en Shaiesta Farzand-Ali.

Farzana Abdoel

  1. leerlingen 8
  2. geslaagden 6
  3. toets 5
  4. resultaten 4
  5. schoolhoofd 4