1. vorige
  2. volgende

Brokopondo wil niet meer berooid achterblijven

PARAMARIBO, 20 mrt – In het district Brokopondo heeft men er genoeg van. De aanwezigheid van grote hoeveelheden mineralen heeft niet geleid tot ook maar een stukje welvaart. Er moet meer achterblijven, vindt districtscommissaris Yvonne Pinas.

Goud, hout, bouwmaterialen en zand, het wordt nu ,maar weggedragen. De bewoners van Brokopondo, meest nakomelingen van weggelopen slaven, hebben het trieste nakijken. “Er wordt bijna niets betaald aan belastingen, maar dat komt voor een groot deel ook door onwetendheid. De mensen (ondernemers, red.) weten niet dat ze moeten betalen”, zegt Pinas tegenover de Times of Suriname. En zo gaat het al jaren. Maar daar moet nu dus een eind aan komen.

Het districtsbestuur wil samen met de belastingdienst achter het geld aan. Volgens de wet op decentralisatie mogen de districten nu ook een eigen fonds beheren. Met het geld uit dit fonds, subsidies en royalty’s van ondernemingen, wordt dan ontwikkelingswerk gefinancierd. Het decentralisatieproces komt maar langzaam op gang, ook vanwege bureaucratie. Pinas gelooft heilig dat het goed komt en dat er genoeg geld komt voor vooruitgang.

  1. komt 4
  2. pinas 3
  3. geld 3
  4. brokopondo 2
  5. fonds 2