1. vorige
  2. volgende

Canu

PARAMARIBO - Canu, de anti-drugseenheid van de Guyanese douane, heeft donderdag een semiduikboot onderschept die vermoedelijk zou worden ingezet bij grootschalige drugssmokkel. Zo meldt Canu in een vrijdag uitgegeven persbericht.  

Op basis van verkregen inlichtingen van verschillende justitiële eenheden die op de zaak zitten, zijn Canu-manschappen donderdag in een zijtak van de Wainirivier, in het noordwesten van het land, gestuit op het vaartuig.

De boot, een zogenoemde Self Propelled Semi Submersible (SPSS), was aangemeerd bij een kamp bestaande uit drie opstallen: een slaapgelegenheid annex keuken, een werkplaats en een generator. De plek bood slaapgelegenheid aan zeker twaalf personen. In de werkplaats zijn elektrische gereedschappen, verf en diverse fiber glass materialen. "Op basis van de aanwezige items is het overduidelijk dat deze plek werd gebruikt om de SPSS die in de kreek werd aangetroffen, te bouwen", zegt CANU.

Aan het blauw geschilderde vaartuig waren al een dieselmotor, stuurinrichting, navigatieapparatuur en andere zaken aangebracht, waardoor het vaarklaar was. Er is geen drugs aan boord aangetroffen. Het onderzoek wordt samen met buitenlandse opsporingsdiensten voortgezet. Volgens inlichtingenbronnen zou de semiduikboot zeer waarschijnlijk ingezet worden bij cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten. De laatste jaren stappen steeds meer Colombiaanse drugskartels over op fiber glass-onderzeeërs om grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika via het Caribisch gebied te smokkelen naar de VS. Vanwege strengere veiligheidsmaatregelen van de VS en Colombia is verscheping via de Stille Oceaan naar de VS en Midden-Amerika veel moeilijker geworden.

 

 
  1. canu 4
  2. donderdag 2
  3. semiduikboot 2
  4. ingezet 2
  5. basis 2