1. vorige
  2. volgende

Sommige van de nieuwsberichten houd ik haast niet voor mogelijk

Sommige van de nieuwsberichten houd ik haast niet voor mogelijk. Vooral de krantenkoppen die heel snel mijn aandacht trekken en mij dwingen om het artikel te lezen. 

Iedere dag krijg ik iets nieuws voorgeschoteld waarbij mijn lachspieren geactiveerd worden. Al is het zo dat mijn slappe lach vaak direct veranderd in een hoofdschuddend gebaar. Zo las ik onlangs het bericht over een zeer gepassioneerde vader die weigerde te accepteren dat zoonlief geen succes had geboekt bij de toets voor leerlingen van het Gewoon Lager Onderwijs (GLO). Dat betekent dat junior de stap naar het hoger onderwijs voor deze keer lekkertjes uit zijn hoofd mag halen en dat hij over enkele maanden wederom vanaf punt nul mag starten.

De vader werd zo hysterisch dat hij doodsbedreigingen uitte naar het schoolhoofd en al briesend tekeer ging tegen alle elementen die zijn zoon ervan hadden weerhouden om 'the next level' te bereiken. Iedereen werd van alles beschuldigd. De zaak dreigde te escaleren en een aantal politieagenten werd naar de school gedirigeerd om 'Vader Jakob'  tot kalmte te manen.  Ik noem hem bewust 'Vader Jakob', omdat ik sterk het vermoeden heb dat hij nog slaapt.

Weet deze vader niet dat het schooljaar niet op de laatste dag begint, maar veel eerder?  Was deze vader nauw betrokken bij de begeleiding en coachen van zijn zoon? Misschien toch wel noh? In ieder geval moet zoontje de laatste klas van het lager onderwijs  opnieuw doen. Een voordeel is wel dat hij het klappen van de zweep kent en (hopelijk) nu wel weet hoe hij de eindstreep moet halen. Het liefst zonder een vader  die vanaf dag één bij de onderwijsgevenden reclame maakt voor zijn 'ninja-skills', maar meer met een vader die tactvol de zaak weet aan te sturen.

Ongeveer een  jaar  geleden  hadden we ook zo'n vader die niet wilde accepteren dat zijn kindje bij de G.L.O. toets minder fortuinlijk was. Alles en iedereen werd erbij gehaald om aan te tonen dat zijn meissie het wel kon en dat zij - ondanks de minder fraaie cijfers - het verdiende om verder door te stromen naar het  Meer Uitgebreid Lager Onderwijs. De schrijvende pers mocht het bericht verslaan, fotojournalisten en cameramensen mochten naar hartenlust  zaken vastleggen  en  papa kwam in meer dan één radiotalkshow zijn verhaal vertellen. Deze geleerde vader moest het gelijk aan zijn kant krijgen, en ging met volle zekerheid zijn verhaal vertellen bij El Presidente. Terwijl hij dat deed wekte hij wrevel bij een aantal mensen. Ook bij de medeleerlingen van dochterlief. Een van hun riep daarom  heel afkeurend: "Boi!!! Die vader van der….saaaaaannnngggg!"

Ik hoop dat dochtertje haar schoolrapport ook behoort tot een van de schitterende plaatjes waarmee mijn Facebook prikbord de laatste paar weken (ongevraagd)  wordt versierd. Ik kan mij voorstellen wat er allemaal omgaat in de ouders en verzorgers van de leerlingen en studenten die uitmuntende prestaties heeft weten neer te zetten, ondanks alle tegenslagen.
 
Aan alle scholieren en studenten wens ik een heerlijke  vakantie toe!
  1. vader 11
  2. onderwijs 4
  3. dag 3
  4. lager 3
  5. weet 3