1. vorige
  2. volgende

Een deel van de tribale volkeren is het oneens met de conceptwet over het

PARAMARIBO - Een deel van de tribale volkeren is het oneens met de conceptwet over het traditionele gezag die dit jaar is voorbereid door de presidentiële commissie grondenrechten. De woordvoeder van de Saamaka lo, Stephanus Poeketie, zegt dat de groep kritiek heeft op de werkwijze van de commissie. 

Bij de voorbereiding van de wet was er een commissie samengesteld met vertegenwoordigers van alle marron- en inheemse stammen. Nadat de in stamverband levende groepen maanden niets van de commissie hadden vernomen werden zij plotseling geconfronteerd met een conceptwet, zonder dat zij hun bijdrage daaraan hebben geleverd. Dit stuit de Saamaka lo tegen de borst. "Wat wij rond de tafel hebben afgesproken mag niet per brief worden veranderd", zegt de woordvoerder.

Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), bevestigt de ontvangst van het document. De inheemsenorganisatie kan zich niet terug vinden in artikelen van het concept waarin staat dat het traditionele gezag rechtstreeks onder de minister van Regionale Ontwikkeling zal vallen en dat de minister nu het recht heeft hen te benoemen en te ontslaan. "Wij hebben onze eigen traditionele structuur. Het is geen overheidsinstituut."

Artist ziet het document als een discussiestuk. Binnen drie weken moeten de groepen regeringscommissaris grondenrechtenzaken Martin Misiedjan consulteren. Deze consultatie moet leiden tot een aanvaardbaar document. De voorzitter van de Vids die ook DNA-lid is, hoopt dat met de bijdrage van voornamelijk de parlementariërs uit het binnenland er een degelijk voorstel uit de bus zal komen.
  1. commissie 4
  2. traditionele 3
  3. document 3
  4. conceptwet 2
  5. gezag 2