1. vorige
  2. volgende

Management energietekort open vraag

PARAMARIBO, 20 aug – Dat Suriname met een flink tekort aan energie zit, hoeft de burger niet meer worden meegedeeld. Menig huishouden is urenlang bezocht door de primitiviteit van het verleden. Nu Suralco minder energie levert aan de overheid, is het de vraag hoe het wordt opgevangen.

President Desiré Bouterse had het onlangs vaagjes over compenseren. De nieuwe dieselcentrale van energiebedrijf EBS zou moeten opvangen. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Suralco levert dertig procent minder vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka. Dat zou met de lage waterstand in het stuwmeer te maken hebben. EBS heeft nog moeite met het overbrengen van de extra energie uit de nieuwe centrale.

Ook de energie vanuit de centrale van Staatsolie kan de huishoudens nog niet bereiken. Transmissieproblemen, heet dit in het vakjargon. Duidelijk is dat het de komende weken nog aan en uit zal blijven in huis en bedrijf. Er wordt wel gewerkt. “De eerste maatregelen moeten binnen drie tot vier weken resulteren in de eerste stap tot normalisatie”, meldt EBS. Bouterse heeft intussen het parlement gevraagd om een speciale vergadering over de energievoorziening.

  1. energie 4
  2. ebs 3
  3. suralco 2
  4. levert 2
  5. bouterse 2