1. vorige
  2. volgende

VS zal geheime dossies vuile oorlog Argentinië vrijgeven

De twee leiders, Barack Obama en Mauricio Macri, hebben een persconferentie gehouden in Casa Rosada, het presidentieel paleis van Argentinië. (Foto: EPA) President Barack Obama, die op bezoek is in Argentinië, heeft beloofd om geheime dossiers over de Amerikaanse rol in de militaire staatsgreep van het land vrij te geven. Veertig jaar geleden heeft die staatsgreep geleid tot één van de wreedste regimes in de regio. Dit zei Obama na gesprekken met zijn Argentijnse ambtgenoot Mauricio Macri.

Obama zegt dat het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten voor het eerst bestanden uit die tijd zullen vrijgeven. Hij is in Argentinië na een historisch driedaags bezoek aan Cuba. President Macri stelt dat het bezoek het begin was van "nieuwe volwassen en intelligente relaties" tussen de twee landen.

De banden tussen Washington en Buenos Aires waren minder hecht tijdens de vorige linkse regeringen van Macri’s voorgangers; Cristina Fernandez de Kirchner en Nestor Kirchner. Obama heeft de hervormingen van de centrumrechtse regering van Macri, die sinds december aan de macht is, geprezen. “President Macri is een man die haast heeft. Ik ben onder de indruk, want hij heeft sommige hervormingen snel doorgevoerd om Argentinië opnieuw te verbinden met de wereldgemeenschap.”

Door een stabieler financieel scenario aan te bieden aan buitenlandse investeerders, zal Macri volgens president Obama miljarden dollars aan investeringen van Amerikaanse bedrijven aantrekken. “Argentinië moet een kritische partner van ons zijn. Het is één van de grootste, belangrijkste landen in de regio.” Eerder deze maand heeft Argentinië een overeenkomst getekend met de Amerikaanse hedge funds, waarmee een eind komt aan een vijftienjarig geschil. Argentinië heeft steeds verzuimd om obligaties ter waarde van miljarden dollars terug te betalen. Cristina Fernandez heeft geweigerd te onderhandelen met de investeerders. Ze heeft hen betiteld als ‘aasgier-fondsen’

Donkerste hoofdstuk
Obama heeft de hoop uitgesproken dat zijn gebaar om geheime dossiers van de jaren 1970 vrij te geven, zal helpen de relaties tussen de twee landen te verbeteren. “Wij zijn absoluut vastbesloten om ons deel te doen, terwijl Argentinië blijft herstellen en verder gaat als één natie. Ik hoop dat dit gebaar ook helpt om het vertrouwen, dat mogelijk verloren is gegaan tussen onze twee landen, weer op te bouwen.”

Zijn aanwezigheid in het land valt samen met de 40ste verjaardag van de militaire coup vandaag. Macri omschrijft de dag als “het donkerste hoofdstuk in onze geschiedenis.” Sommige groepen plannen protesten vanwege de steun die Amerikaanse regeringen hebben gegeven aan de militaire staatsgreep van 24 maart 1976. Naar schatting zijn ongeveer 30.000 mensen gedood tijdens de militaire periode die heeft geduurd tot 1983. Duizenden anderen werden illegaal vastgehouden en gemarteld in wat bekend is geworden als de ‘vuile oorlog’. Generaal Jorge Rafael Videla, die de staatsgreep leidde, is in 2013 gestorven in een gevangenis waar hij een straf uitzat voor schendingen van de mensenrechten.

Obama zegt dat de Amerikaanse buitenlandse politiek heeft geleerd uit de fouten van het verleden, met inbegrip van haar betrokkenheid bij de Argentijnse staatsgreep. “Ik zal een gedenkteken voor de slachtoffers van de Argentijnse dictatuur bezoeken.”

Beide staatshoofden hebben ook een partnerschap aangekondigd om de drugshandel en het witwassen van geld aan te pakken. Ze hebben hun bezorgdheid geuit over de politieke crisis in Brazilië, Argentinië’s grootste buur en commerciële partner. “We hopen dat Brazilië de politieke crisis oplost. Hun democratie is voldoende gerijpt. We hebben een sterk en doeltreffend Brazilië nodig voor onze eigen economieën en voor vrede in de wereld,” stelt Obama. Macri zegt dat de Braziliaanse crisis een potentiële impact op de Argentijnse economie heeft. Maar hij heeft zijn vertrouwen uitgesproken dat “Brazilië versterkt uit deze crisis zal komen.”

  1. obama 9
  2. macri 8
  3. argentinie 8
  4. amerikaanse 6
  5. staatsgreep 5