1. vorige
  2. volgende

World Press Photo 2015: Vluchteling met baby

'Hoop op een nieuw leven' van Warren Richardson is gekozen tot World Press Photo 2015. “Een klassieke foto, die tegelijkertijd tijdloos is”, omschrijft juryvoorzitter Francis Kohn de winnende 2015-World Press photo. De prijs gaat naar maker Warren Richardson, een Australische freelance fotograaf. De foto ‘Hoop op een nieuw leven’ toont het beeld van vluchtelingen die een baby midden in de nacht onder een gat in het prikkeldraad door tillen.

Richardson schoot de foto aan de grens van Hongarije en Servië in Roske, op 28 augustus 2015. De winnaar vertelt dat hij al vijf dagen met de vluchtelingen optrok. “Ik was doodop toen ik de foto nam. Het was 03.00 uur in de ochtend en ik kon geen flitslicht gebruiken, omdat de politie naar hen op zoek was en ik hen hierdoor kon prijsgeven. Daarom kon ik alleen maar gebruik maken van het maanlicht." Op zijn website vertelt hij uitgebreid over zijn ervaringen met vluchtelingen en het kat-en-muis-spel met de Hongaarse politie langs de grens. De foto is niet eerder gepubliceerd. "De foto straalt zoveel kracht uit vanwege zijn eenvoud, in het bijzonder het symbool van het prikkeldraad", zegt Kohn, zelf fotoredacteur bij het Franse nieuwsagentschap AFP.

De 18-koppige jury heeft in acht categorieën winnende foto’s aan 41 personen uit 21 landen aangewezen. De winnaars zijn vanochtend in Amsterdam bekendgemaakt. De andere winnende foto’s gaan onder andere over vluchtelingen, Colima-vulkaan uitbarsting, Skyline van Pyongyang, de ivoor-oorlog in Sudan, een bedreigde kameleon in Madagaskar, een gewond meisje, koolverslaving in China, protesten na de aanslag op Charlie Hebdo.

Er hebben 5.775 fotojournalisten en fotografen uit 128 landen met een totaal 82.951 - al dan niet gepubliceerde foto’s meegedaan aan deze jaarlijkse fotowedstrijd. Richardson die de World Press Photo 2015-prijs behaalde in de categorie ‘spot news’ krijgt, naast een award ook 10.000 Euro van de organisatie. Additioneel schenkt Canon hem een EOS-1D X Mark II camera met kit lens. De organisatie van de 59ste World Press Photo zal de winnende foto’s de komende maanden tentoonstellen in 100 steden verspreid over 45 landen.

  1. foto 6
  2. richardson 4
  3. world 4
  4. press 4
  5. photo 4