1. vorige
  2. volgende

Bij gevechten bij het rebellenbolwerk Raqqa heeft het Syrische leger donderdag

BEIROET - Bij gevechten bij het rebellenbolwerk Raqqa heeft het Syrische leger donderdag tientallen strijders van de Islamitische Staat (IS) gedood. Dat hebben activisten en staatsmedia gemeld. De extremisten kwamen om bij de strijd om een vliegbasis. 

IS-strijders begonnen woensdag een offensief op de Tabqa-luchtbasis. De aanval op de laatste basis in handen van de Syrische regering werd al weken verwacht. De afgelopen dagen dreigde IS met de aanval en veroverde de beweging een aantal nabijgelegen dorpen.

Verschillende bronnen brachten uiteenlopende aantallen doden. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat zeker elf strijders zijn omgekomen en mogelijk zelfs 'tientallen'. Het Syrische staatspersbureau SANA houdt het op een 'groot aantal uitgeroeide terroristen'. De Libanese televisiezender Al-Mayadeen spreekt van meer dan 150 gedode strijders.

Volgens het Raqqa Mediacentrum bevindt zich onder de doden een prominente media-activist van IS die bekend is als Abu Moussa. De terrorist was onlangs te zien in een documentaire van Vice News. Ook een andere media-activist, Abu Abdullah al-Ansari, kwam om het leven. Het Observatorium bevestigde het omkomen van beide strijders.

IS viel de luchtbasis woensdag aan met twee zelfmoordaanslagen, maar slaagde er niet in het terrein binnen te dringen. De strijders worden volgens het Observatorium aangevoerd door Omar al-Shishani, een van de meest geharde IS-strijders. De basis bevat gevechtsvliegtuigen, helikopters, tanks, artillerie en munitie. (AP)
  1. strijders 7
  2. syrische 4
  3. observatorium 3
  4. raqqa 2
  5. tientallen 2