1. vorige
  2. volgende

Rijstboeren uit Nickerie zullen dinsdag een petitie aanbieden aan

NIEUW NICKERIE - Rijstboeren uit Nickerie zullen dinsdag een petitie aanbieden aan districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh. De boeren vragen de regering aandacht voor de ernstige problemen in de rijstsector. 

De boeren willen een betere prijs voor de padie die zij oogsten. Omdat ze zelf geen toegang tot de (internationale) kopers van de padie, zijn ze afhankelijk van wat de plaatselijke molenaar hen biedt.

Parmanand Ramsamoedj, lid van de opgerichte belangengroep, zegt dat boeren worden geconfronteerd met zeer lage opkoopprijzen van tussen 45 en 50 Srd voor een baal natte padie van 79 kilogram. "Dit is het dieptepunt dat de rijstsector heeft bereikt. We kunnen niet verder gaan omdat de kostprijs per hectare ongeveer 3.600 Srd bedraagt", zegt Ramsamoedj.

Hij rekent uit dat de boer minimaal tachtig balen van 79 kilogram (6,3 ton) per hectare moet oogsten om uit de kosten te komen. "En dat is niet mogelijk, want niet een ieder zal een goede oogst hebben."

Rijstmagnaat Imro Manglie zegt dat een opkoopprijs van 45 Srd niet haalbaar is voor de boer. Hij denkt dat de regering het probleem niet zo zal laten, maar een oplossing zal brengen. "Indien het contract met Venezuela getekend wordt dan zal dat een hele opluchting betekenen voor de rijstboeren, maar dat hangt nu geheel af van de regeringen van Suriname en Venezuela." 
  1. boeren 3
  2. padie 3
  3. zegt 3
  4. srd 3
  5. nickerie 2