1. vorige
  2. volgende

Onderminister en veldwerkers OW maken amok

Onderminister Abigail Lie A Kwie zou vijf veldwerkers, die voor het ministerie van Openbare Werken op straat bezig waren, vies en vuil hebben uitgescholden. De mensen waren voor haar woning bezig te werken. Nadat de bewindsvrouw de mensen sommeerde om zich te verwijderen, ontstond er een gehaal en getrek. Haar lijfwacht heeft zijn wapen getrokken.

De mannen waren de vorige week in de felle zonbezigmet het onderhouden van de berm en het opschonen van rioleringen in de straat. Miguel Comvalius, de voorman van de veldwerkers, was ook aanwezig en doet zijn relaas tegenover 'Ala-D Media'. Comvalius zegt dat hij tegen een lantaarnpaal langs de weg in de schaduw stond. Ook de overige medewerkers waren in de directe omgeving. Enkelen waren bezig met werken, terwijl twee mannen een rustpauze namen in de directe omgeving van de berm van de ministerswoning.

Lie A Kwie was op dat moment niet thuis, zegt Comvalius. Ze kwam op gegeven moment aangereden en ging naar binnen om vervolgens weer naar buiten te komen om de werkers aan te spreken. Volgens Comvalius kwam de onderminister met een verzoek en zei:'Ik wil jullie beleefd vragen om zich niet voor me deur op te houden'. Hierop antwoordde Comvalius: "We houden ons niet op voor uw deur, we zijn bezig te werken en dat kunt u zelf zien". De bewindsvrouw zou hierop onomwonden gezegd hebben dat zij niemand voor haar deur wilde hebben.

"Ik antwoordde toen: 'Niet omdat u een prominent bent mogen we niet hier staan. We staan langs de openbare weg", vervolgde Comvalius. "Tot mijn grote schrik zei ze 'deze man verstaat geen Nederlands, ik zal maar Surinaams praten' en toen schold ze ons uit". Comvalius schold terug. De lijfwacht trok zijn wapen en liet duidelijk blijken dat hij er niet over te spreken was dat de voorman de onderminister had uitgescholden.

Situatie bedreigend
Comvalius is niet te spreken over het gedrag van de onderminister en haar lijfwacht. Hij heeft de zaak aan het ministerie van Openbare Werken gerapporteerd. Hij zal ook een brief schrijven naar de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst en de procureur-generaal. Lie A Kwie om commentaar gevraagd over het gebeurde, legt aan Starnieuws uit dat ze altijd mensen die werken op straat faciliteiten biedt in haar huis. De mannen waren sinds 's morgens bezig voor haar woning en er werden zelfs auto's geparkeerd voor haar inrit. Haar echtgenoot moest tot twee keer toe vragen aan de mannen om de voertuigen te verwijderen, omdat hij eruit moest. Volgens de onderminister heeft ze dat beleefd gevraagd rond de middag. "Ik was met mijn zoon en heb de mannen uitgelegd dat voor mijn huis en mijn buurman er geen werk verzet hoeft te worden, want we onderhouden de bermen zelf".

Lie A Kwie legt uit dat de mannen niet wilden luisteren. "Toen heb ik ze in het Surinaams gezegd dat ik niet wil dat ze zich daar ophouden. Er waren mannen met houwers bezig. De situatie werd behoorlijk gevaarlijk. Buurtbewoners kwamen er ook bij. De mannen gingen tekeer en begonnen uit te schelden en kwamen dreigend op me af. Toen is mijn lijfwacht in actie gekomen en heeft zijn wapen getrokken en de voorman geklemd. Het duurde een tijdje voor de rust teruggekeerd was. De volgende dag hebben twee van de mannen hun verontschuldigingen aangeboden. De onderminister is verbaasd dat de voorman een drama van de zaak wil maken. Zij merkt op dat de situatie door camerabeelden is vastgelegd. Lie A Kwie is ook gebeld door de Veiligheidsdienst en minister Rabin Parmessar van Openbare Werken.

Parmessar wenste nog niet in te gaan op deze kwestie. De bewindsman zegt dat hij met een intern onderzoek bezig is en worden zaken op een rijtje gezet. Ook kunnen mensen naar de politie stappen indien zaken verkeerd zijn uitgepakt, meent de minister. Belangrijk is volgens hem dat iedereen zich houdt aan algemene fatsoensregels. En als mensen werken voor de gemeenschap, dienen we ook respectvol en netjes met deze mensen om te gaan. Het maakt niet uit als je nu minister, onderminister of wie dan ook bent; het geldt voor iedereen.
  1. mannen 9
  2. werken 8
  3. comvalius 8
  4. onderminister 7
  5. bezig 7