1. vorige
  2. volgende

Fiji begint met opruiming na zwaarste storm

Cycloon Winston heeft winden gebracht van meer dan 320km/u. (Foto's: NZDF) In Fiji is een grootscheepse schoonmaakoperatie gestart na de zwaarste storm afgelopen weekend. Cycloon Winston heeft ten minste 20 mensen gedood. Reddingswerkers zeggen dat het dodental kan stijgen, omdat een van de zwaarst getroffen afgelegen eilanden nog moet worden bereikt.

Duizenden inwoners zijn nu in opvangcentra, terwijl veel delen van het land zonder elektriciteit zit. Cycloon Winston is met winden van meer dan 320km/u geraasd over het grootste eiland van de Fiji-groep. Hij werd vergezeld van hevige regen en golven tot 12 meter hoog.

De categorie vijf storm - een van de zwaarste ooit op het zuidelijk halfrond – heeft zich naar het westen bewogen nadat hij zaterdag in de vroege avond aan land kwam in het noorden van het hoofdeiland van Fiji, Viti Levu. Op het laatste moment is Winston van richting veranderd en heeft daarmee de hoofdstad Suva gespaard van de volle kracht van zijn winden.

Was het aantal doden op zondag nog vijf, vandaag heeft de nationale rampenbestrijdingsdienst aan de media gezegd dat het aantal is gesprongen naar twintig. De cycloon heeft elektriciteits-en communicatielijnen verwoest en honderden huizen vernietigd.

De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft particuliere bedrijven opgeroepen te helpen met vervoer en hulpgoederen. De landelijke avondklok die was ingesteld om de politie extra bevoegdheden te gegeven, is vandaag opgeheven.

De scholen zullen een week zijn gesloten. De belangrijkste luchthaven is heropend om humanitaire hulpgoederen te ontvangen en om toeristen te laten vertrekken.
Australië en Nieuw-Zeeland hebben de leveringen van noodhulp gehouden in Suva toegestaan. Ze hebben ook vliegtuigen beschikbaar gesteld om te helpen de schade in afgelegen gebieden vanuit de lucht op te nemen.

  1. cycloon 4
  2. winston 4
  3. winden 3
  4. fiji 3
  5. kmu 2