Toen in 2004 onder druk van VVR werd besloten om in 2006 de beperkte liberalisatie op de route Amsterdam-Paramaribo te realiseren, zei de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schulz-Verhagen in het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer voorstander te zijn van een totale open skies met Suriname. Echter zou Suriname onder aanvoering van de toenmalige minister van Transport, Communicatie en Toerisme Guno Castelen niet verder willen dan de beperkte liberalisatie. Hoge ambtenaren op Verkeer en Waterstaat zeiden destijds dat zodra Suriname en of Curaçao een open skies zouden willen, die er zou komen, zegt VVR voorzitter Mahin Jankie.
Nederland heeft zich volgens hem altijd achter Suriname en Curaçao verscholen om geen open skies door te voeren. De toenmalige Curaçaose minister van Verkeer, Maurice Adriaans, heeft zich altijd hard gemaakt voor volledige liberalisatie. Tijdens een zitting, eerder dit jaar, van de rechtbank in Rotterdam in de procedure van VVR tegen Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft die instantie gezegd dat VVR bij de Nederlandse politiek dient aan te kloppen in de strijd tegen de hoge vliegtarieven.
Volgens VVR kan er op basis van een formele brief door de Surinaamse en Curaçaose regeringen aan Den Haag, per ommegaand het open skies beleid op de onderhavige vliegroutes worden toegepast, in afwachting van de nog te tekenen open skies verdragen en protocollen.