1. vorige
  2. volgende

Surinaamse springer met beide benen op de grond

PARAMARIBO, 26 aug – Kersverse goudmedaillist Miguel van Assen (17) is ijskoud nuchter. Zijn gouden plak op de Jeugd Olympische Spelen heeft hij aan zijn Cubaanse coach te danken. Niet alle topatleten waren er. En Suriname moet veel, veel meer doen voor zijn sportlieden.

Er wordt wat gedaan, maar lang niet genoeg. In het land waar bij lintjesregens vaker sportlui worden bedacht, wil het maar niet lukken met investeren. Het wordt niet makkelijker met de Olympische Spelen voor de deur. “En als ik niet onder goede omstandigheden kan trainen, ga ik niet beter worden”, zegt Van Assen tegenover de Ware Tijd. De hoop van de atleet is daarom op de regering gevestigd. Dat die moge zorgen voor behoorlijke sportfaciliteiten.

Meerdus dan alleen de reis bekostigen en buitenlandse coaches aantrekken. Suriname ontbeert ook een echte nationale atletiekselectie. Miguel heeft het gevoel dat het competitie-element daardoor niet echt aanwezig is. Een nationale selectie zou atleten ‘scherp’ kunnen houden. Ook is er dan gelegenheid om zich aan elkaar op te trekken. Miguel van Assen komt uit het voormalige bauxietplaatsje Moengo, in Marowijne. De gouden medaille haalde hijop het nummer hinkstapsprong.

  1. miguel 3
  2. assen 3
  3. gouden 2
  4. olympische 2
  5. spelen 2