1. vorige
  2. volgende

Van Assen springt naar goud in China

26 jaar nadat de zwemmer Anthony Nesty goud won op de Olympische Spelen 1988 in Seoel, Zuid-Korea, galmde weer eens het Surinaams volkslied op een wereldtoernooi. Dit keer stond op het hoogste podium de 17-jarige Moengonees Miguel van Assen. Hij behaalde gisteren op de 2de Youth Olympic Games in Nanjing, China, onbedreigd de gouden medaille op het onderdeel hinkstapspringen. Met de gouden medaille om zijn hals keek Van Assen vol trots hoe de Surinaamse vlag gehesen werd in het Olympisch stadion in Nanjing. “Ik ben zo trots dat ik Suriname een gouden medaille heb kunnen bezorgen”, zegt de jonge atleet. “Het was niet gemakkelijk, maar het is gelukt”.

De finale van het onderdeel hinkstapspringen is maandagavond gehouden. Van Assen kwam bij zijn eerste poging tot 16.15 meter. Die prestatie bleek achteraf goed genoeg voor de gouden plak. Assenbolt, zoals Van Assen zich ook noemt, had daarna nog sprongen van 16.06 meter en 15.76 meter. Hij maakte ook nog een ongeldige sprong. De grootste concurrentie kwam van de Italiaan Tobia Bocchi. Die sprong bij zijn tweede poging 16.01 meter. Nadat van Assen zijn vier sprongen had gedaan, zat hij langs de baan en keek gespannen naar de laatste poging van Bocchi. Toen hij zag dat het een ongeldige sprong was, wist hij dat hij geschiedenis had geschreven. De kampioen pakte een Surinaamse vlag en maakte een ereronde.

Beste in kwalificatie
Van Assen kwam vrijdag jongstleden glansrijk door de kwalificatieronde met een sprong van 16.29 meter. In de finale was het iets minder, maar wel genoeg voor goud. Zijn personal en season best is 16.33 meter, welke hij tijdens de Carifta Games vestigde. De zilveren medaille ging naar de Italiaan Tobia Bocchi en de bronzen plak was voor Nazim Babayev van Azerbedjan.

Cubaanse coach
“Mi n’e luku a afstand tide, a gowtu belangrijk”, zei een trotse coach Lazaro Calderon. De Cubaan staat aan de basis van de successen van Miguel van Assen en Dave Pika. Hij is heel koel na de overwinning van zijn pupil. “Now mi rustig, ma te mi doro Sranan, mi o vier feest”.

Golden Kid
De medaille van Miguel is de tweede gouden Olympische medaille die Suriname wint. In 1988 was het Golden Boy Anthony Nesty die goud pakte in Seoul op het onderdeel zwemmen. Nesty zwom de 100 meter vlinderslag in 53 seconden rond. Maar maandag was voor Miguel van Assen. De nieuwe Youth Olympic kampioen, onze Golden Kid, is een echte showman en zei tenslotte : “Su! Su!……..sor ding tak oen de tap a karta toe jere. Oen de tap a wereldkaart…rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!”

Sportzaken en AV Marwina
Van Assen begon ruim 2 jaar geleden met atletiek, bij de nieuwe vereniging op Moengo, AV Marwina. Deze vereniging werd in het leven geroepen door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Er werd een Cubaanse coach bijgehaald. Een van de grote mannen achter dit project, Rudi Esajas, een van de onderdirecteuren op Sportzaken, zei ruim een jaar geleden al in een informele setting. ‘Als de ontwikkelingen zo doorgaan met Marwina, krijgen we binnen 2 jaar een topsporter die medailles kan halen op een Olympisch toernooi’, waren de letterlijke woorden van Esajas. En die is werkelijkheid geworden met de presaties van Assenbolt.

Sportman van het jaar?
De discussie laait nu al op. De Vereniging van Sportjournalisten (VSJS) die dit jaar de organisatie van het Sportgala weer overneemt van het Surinaamse Olympisch Comite (SOC), zal een moeilijke keus moeten maken. De prestaties van Van Assen spreken voor zich dit jaar. Maar ook de taekwondoka Tosh van Dijk presteerde dit jaar bijzonder goed. Hij behaalde ook goud tijdens de 10de Zuid-Amerikaanse Spelen in Santiago, Chili. Ook tijdens de Olympic Festival in Mexico behaalde Van Dijk medailles.

  1. assen 10
  2. jaar 8
  3. meter 7
  4. medaille 6
  5. gouden 5