1. vorige
  2. volgende

De hoogbejaarde Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft maandag een bezoek

BEIJING - De hoogbejaarde Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft maandag een bezoek gebracht aan zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in Beijing. Mugabe, die door het Westen wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen en verkiezingsfraude, werd in de Chinese hoofdstad verwelkomd met 21 saluutschoten. 

"Uwe excellentie is een vermaard leider van de Afrikaanse nationale bevrijdingsbeweging", zei Xi tegen de negentigjarige Mugabe, die hij een oude vriend van het Chinese volk noemde. "De traditionele vriendschap tussen China en Zimbabwe werd gesloten in de glorieuze jaren toen we schouder aan schouder stonden in onze strijd tegen imperialisme, kolonialisme en hegemonie."

Beide presidenten zagen toe op het tekenen van enkele verdragen. De landen sloten overeenkomsten op het gebied van economie, handel, toerisme en voedselleveranties en leningen aan Zimbabwe. Er werden geen details bekendgemaakt.

Mugabe hoopt door de banden aan te halen met de grootste economie ter wereld het verarmde Zimbabwe er weer bovenop te helpen. Zimbabwe was ooit een welvarende natie, maar de laatste jaren is onder het bewind van Mugabe de economie gekelderd. Armoede, corruptie, honger en hyperinflatie grijpen om zich heen in het Afrikaanse land. (AP)
  1. mugabe 5
  2. zimbabwe 4
  3. chinese 3
  4. economie 3
  5. beijing 2