1. vorige
  2. volgende

Bolivia beslist of Morales vierde termijn krijgt

President Evo Morales brengt ook zijn stem uit tijdens een referendum over het verlengen van zijn ambtstermijn. (Foto: AFP) In de komende uren zal duidelijk zijn of president Evo Morales van Bolivia mag aanzitten tot 2025. Bolivianen zijn zondag naar de stembus gegaan om te beslissen of president Morales voor een vierde opeenvolgende ambtstermijn kan gaan.

De eerste resultaten van de volksstemming wordt in de komende uren verwacht. Morales is de eerste president van inheemse afkomst in zijn land. Hij is al tien jaar aan de macht. Het staatshoofd staat voor een zware uitdaging. Hij heeft vorig jaar een referendum uitgeschreven om grondwetswijzigingen die het parlement had goedgekeurd, te ratificeren. Hij zegt dat hij meer tijd nodig heeft om sociale hervormingen af te ronden.

De oppositie noemt de verandering ondemocratisch. “We zullen groot winnen,” heeft Morales tijdens de campagne voorspeld. “Het volk zal beslissen en er zal heel wat te vieren zijn.” De stemming zondag is niet vlekkeloos verlopen. In de oostelijke provincie Santa Cruz, hebben boze kiezers stembiljetten en stembussen in brand gestoken na een vertraging in de opening van een aantal stembureaus.

Morales, een inheemse Aymara en voormalige producent van cocabladeren, is in 2006 aangetreden. Zijn eerste ambtstermijn zou van 2006 tot 2011 zijn geweest. In 2009 heeft hij echter zijn termijn ingekort en opgeroepen tot een referendum over een nieuwe grondwet en vervroegde verkiezingen. De kiezers hebben toen de nieuwe grondwet goedgekeurd en hem met een overweldigende meerderheid herkozen.

De grondwet van 2009 beperkt presidenten en vicepresidenten tot twee opeenvolgende ambtstermijnen, dus zou Morales grondwettelijk zijn uitgesloten om zich in 2014 herkiesbaar te stellen. Maar het Constitutioneel Hof stelt dat het eerste termijn van Morales niet moet worden geteld onder de wet, omdat dit niet heeft plaatsgevonden onder de nieuwe grondwet. Zijn huidige zittingsperiode eindigt in 2020, maar hij zal in de gelegenheid zijn om opnieuw voor het presidentschap te gaan in 2019 en tot 2025 aan te zitten als het volk zondag daartoe heeft besloten.

Ondanks een daling van de internationale prijs van olie en aardgas, heeft de Boliviaanse economie het goed gedaan in de afgelopen 10 jaar. Er is sprake van jaarlijkse gemiddelde groei van 5%. Het socialistisch beleid van de regering heeft ook vruchten afgeworpen in het verminderen van extreme armoede.

Maar de recente beschuldigingen dat Morales zijn invloed heeft gebruikt om een Chinese bouwfirma in Bolivia te bevoordelen, hebben zijn populariteit geschaad. Een ex-vriendin van Morales, Gabriela Zapata, vervult een belangrijke positie in het bedrijf, CAMC, dat contracten voor meer dan een half miljard dollar met de Boliviaanse regering heeft veilig gesteld.

Morales heeft de beschuldigingen verworpen en zegt dat hij niets te verbergen heeft. Hij heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar de wijze waarop de contracten zijn gegund.

  1. morales 11
  2. president 4
  3. grondwet 4
  4. referendum 3
  5. ambtstermijn 3